iPhone 11, un smartphone încă relevant în 2020

După Iphone Xr, e rândul lui iPhone 11 să devină smartphone-ul „abordabil” de la Apple. Și, deși nu e la fel de dotat precum frații mai mari din seria Pro, iPhone 11 rămâne la fel de interesant în ansamblu.

Pentru prima oară după foarte mult timp, în 2019 Apple a lansat un nou model la un preț inferior celui la care a fost lansat predecesorul. Ciudățenia asta în universul Apple a purtat numele iPhone 11 și a avut un preț de lansare de 809 € față de 859 € pentru iPhone Xr cu un an mai devreme. Având în vedere că noutăți tehnologice importante nu s-au înghesuit să apară, putem concluziona că cel mai mare concurent al lui iPhone 11 este iPhone Xr, cel puțin cât timp Apple l-a păstrat în ofertă.

iPhone 11 încă oferă un port Lightning, care nu a dispărut nici la generația ce i-a urmat – Apple pur și simplu nu vrea să renunțe la veniturile enorme provenind din formatul proprietar, și probabil nu va trece niciodată la USB-C doar pentru că tu vrei să folosești un singur cablu pentru toate device-urile. Nu există nici microSD și nici priză mini-jack de 3,5 mm pe iPhone 11. În contrapartidă, este certificat IP68, adică poate fi scufundat în 2m de apă timp de 30 minute. Frații mai mari iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max pot face puțin mai bine, rezistă aceeași durată la 4m adâncime.

La capitolul ecran, cel mai abordabil smartphone al anului 2019 de la Apple se mulțumește cu LCD, nu trece la OLED, și implicit vorbim de un contrast mai slab, afișând un negru mai spălăcit. Însă ecranul LCD folosit este unul de cea mai bună calitate, luminozitatea maximă este de aproximativ 650 cd/m2, care îl face utilizabil în condiții de soare intens. Fidelitatea culorilor este de asemenea excelentă.

Din păcate, la capitolul rezoluție a ecranului, iPhone 11 nu înregistrează nici o evoluție față de generația anterioară, adică 1792×828 pixeli, oferind 326 ppi, suficienți pentru imensa majoritate a utilizatorilor. Procesorul A13 Bionic este același ca și la modelele mai scumpe, și nu putem să-i reproșăm nimic. De asemenea, procesorul video al iPhone 11 e unul din cele mai bune de pe piață și poate rula orice joc din App Store în cele mai bune condiții. Chiar și în comparație cu vârful de gamă de la Samsung, Galaxy S10, Apple iPhone 11 sta foarte bine. Testele cu AnTuTu ne arată un scor global cu 37% mai ridicat pentru telefonul Apple.

La capitolul fotografie, iPhone 11 a adăugat o cameră wide, dar nu și un teleobiectiv. Aceasta înseamnă că în afară de camera principală de 12 Mpix cu stabilizare optică, există acum și un obiectiv wide tot de 12 Mpix, cu focală echivalentă 13mm. Rezultatele celor două camere sunt foarte asemănătoare cu cele obținute de iPhone 11 Pro. Numai că, spre deosebire de acesta, nu există o cameră cu teleobiectiv. Veți putea așadar face poze de grup fără probleme sau veți putea include în fotografie o clădire întreagă. Însă va trebui să apelați la „zoom-ul de picior” pentru detalii, pentru că, după cum am spus, nu există teleobiectiv, iar zoom-ul digital degradează rapid calitatea imaginii.

Bateria lui iPhone 11, cu o capacitate de 3110 mAh, îi dă o autonomie superioară față de iPhone Xr. Putem vorbi astfel de aproximativ două zile de utilizare în condiții standard și de una și jumătate în utilizare intensivă. Din păcate încărcătorul livrat în pachet este de doar 5W în condițiile în care variantele Pro includ unul de 18W. Astfel, timpul de încărcare al lui iPhone 11 poate fi și de 3 ore, excesiv de lent.

În concluzie, iPhone 11 este un demn succesor al lui iPhone XR, preluându-i toate atuurile acestuia și aducând o cameră nouă. Însă nu vorbim despre un salt evolutiv, ci mai curând de o sumă de schimbări minore în bine, astfel că posesorii generației anterioare nu se simt foarte interesați să facă un upgrade.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/