Soluțiile CCIAT pentru limitarea pierderilor firmelor în vreme de pandemie

CCIA Timiș a cerut Camerei de Comerț și Industrie a României să adopte o serie de măsuri care să limiteze riscul intrării în faliment a unor agenți economici și, implicit, a scăderii economiei în ansamblu.

Camera de Comerț din Timiș a primit mai multe cereri de sprijin din partea firmelor pe diverse domenii de activitate. S-au confruntat cu o situație extrem de dificilă, în această perioadă, producătorii agricoli, mai cu seamă cei de legume-fructe. Ei au fost nevoiți să distrugă peste 1.200 de tone de produse, din cauză că beneficiarii acestora erau din domeniul HoReCa.

„CCIA Timiș a reușit punerea în legătură a acestor producători cu furnizori autorizați pentru supermarketuri și spitale care până la acea dată efectuau importuri din alte țări. CCIA Timiș a propus dezvoltarea de proiecte de finanţate a microfermelor care să permită o soluţie alternativă de procurare a produselor alimentare independentă faţă de lanţurile mari de producţie distribuite regional, prin asigurarea unei producţii agricole locale.”, se arată într-un comunicat al CCIAT.

Pe de altă parte, firmele din domeniul confecțiilor au cerut sprijin pentru a se reprofila spre producția de măști și/sau echipamente de protecție. În acest caz, CCIAT i-a ajutat pe agenții economici să obțină omologarea noilor produse și a susținut programul prin care companiile să sprijinite în dezvoltarea de noi linii de fabricaţie.

În domeniul sănătății, „CCIA Timiș a făcut demersuri la Guvernul României pentru a acorda sprijin sectorului privat prin creşterea capacităţii de achiziţie a sistemelor de asistenţă medical imediată la nivelul firmelor (spre exemplu, achiziţia de scannere de temperatură sau testelor rapide)”.

Soluțiile CCIAT pentru sprijinul HoRECa

Cel mai afectat sector de pandemie – HoReCa – are nevoie de un sprijin mai consistent pentru redresare. CCIAT a propus ca firmele din acest domeniu să fie scutite de impozitul specific pentru perioada în care contribuabilii și-au întrerupt total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, cu condiția să dețină certificatul de urgență și să nu se afle în insolvență.

Ca urmare a aprobării  Planului Național de Redresare și Reziliență, CCIA Timiș a propus extinderea ajutoarelor de stat prin noi măsuri de sprijinire a economiei naționale adresate strict pentru acest domeniu, dar și măsuri separate pentru industrii creative sau culturale.

S-au adresat Camerei, în această perioadă, și firme mari care s-au confruntat cu probleme din cauza închiderii marilor centre comerciale. CCIAT a propus modificarea Codului Fiscal (scutire de impozit pentru imobile, scutire a taxelor de concesiune/redevențelor, taxei pe clădiri și terenuri, pe perioada declarării stării de urgență) și extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută inițial.

Pentru firmele din Timiș, CCIAT a propus extinderea codurilor CAEN eligibile pentru microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile și acordarea de scheme de finanţare pentru a sprijini dezvoltarea de clustere industriale virtuale care să grupeze mai multe entităţi industriale.

„În tot această perioadă, CCIA Timiș a acordat agenților economici consultanță de afaceri și juridică, constând în emiterea de certificate de origine și avize de forță majoră și asistență în relația cu Oficiul Registrului Comerțului Timiș și a reabilitat și modernizat Centrul Regional de Afaceri.”, se mai arată în comunicatul CCIAT.