Soluțiile CCIAT pentru limitarea pierderilor firmelor în vreme de pandemie

stiri Timisoara si Resita dacus 05 iulie 2024 Publicitate Stiri in Express de Banat Timisoara si Resita

CCIA Timiș a cerut Camerei de Comerț și Industrie a României să adopte o serie de măsuri care să limiteze riscul intrării în faliment a unor agenți economici și, implicit, a scăderii economiei în ansamblu.

Camera de Comerț din Timiș a primit mai multe cereri de sprijin din partea firmelor pe diverse domenii de activitate. S-au confruntat cu o situație extrem de dificilă, în această perioadă, producătorii agricoli, mai cu seamă cei de legume-fructe. Ei au fost nevoiți să distrugă peste 1.200 de tone de produse, din cauză că beneficiarii acestora erau din domeniul HoReCa.

„CCIA Timiș a reușit punerea în legătură a acestor producători cu furnizori autorizați pentru supermarketuri și spitale care până la acea dată efectuau importuri din alte țări. CCIA Timiș a propus dezvoltarea de proiecte de finanţate a microfermelor care să permită o soluţie alternativă de procurare a produselor alimentare independentă faţă de lanţurile mari de producţie distribuite regional, prin asigurarea unei producţii agricole locale.”, se arată într-un comunicat al CCIAT.

Pe de altă parte, firmele din domeniul confecțiilor au cerut sprijin pentru a se reprofila spre producția de măști și/sau echipamente de protecție. În acest caz, CCIAT i-a ajutat pe agenții economici să obțină omologarea noilor produse și a susținut programul prin care companiile să sprijinite în dezvoltarea de noi linii de fabricaţie.

În domeniul sănătății, „CCIA Timiș a făcut demersuri la Guvernul României pentru a acorda sprijin sectorului privat prin creşterea capacităţii de achiziţie a sistemelor de asistenţă medical imediată la nivelul firmelor (spre exemplu, achiziţia de scannere de temperatură sau testelor rapide)”.

Soluțiile CCIAT pentru sprijinul HoRECa

publicitate Timisoara banner maxagro

Cel mai afectat sector de pandemie – HoReCa – are nevoie de un sprijin mai consistent pentru redresare. CCIAT a propus ca firmele din acest domeniu să fie scutite de impozitul specific pentru perioada în care contribuabilii și-au întrerupt total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, cu condiția să dețină certificatul de urgență și să nu se afle în insolvență.

Ca urmare a aprobării  Planului Național de Redresare și Reziliență, CCIA Timiș a propus extinderea ajutoarelor de stat prin noi măsuri de sprijinire a economiei naționale adresate strict pentru acest domeniu, dar și măsuri separate pentru industrii creative sau culturale.

S-au adresat Camerei, în această perioadă, și firme mari care s-au confruntat cu probleme din cauza închiderii marilor centre comerciale. CCIAT a propus modificarea Codului Fiscal (scutire de impozit pentru imobile, scutire a taxelor de concesiune/redevențelor, taxei pe clădiri și terenuri, pe perioada declarării stării de urgență) și extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevăzută inițial.

Pentru firmele din Timiș, CCIAT a propus extinderea codurilor CAEN eligibile pentru microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile și acordarea de scheme de finanţare pentru a sprijini dezvoltarea de clustere industriale virtuale care să grupeze mai multe entităţi industriale.

„În tot această perioadă, CCIA Timiș a acordat agenților economici consultanță de afaceri și juridică, constând în emiterea de certificate de origine și avize de forță majoră și asistență în relația cu Oficiul Registrului Comerțului Timiș și a reabilitat și modernizat Centrul Regional de Afaceri.”, se mai arată în comunicatul CCIAT.

stiri cu angajari in Timisoara STPT job 1000x200 Stiri evenimente Timisoara 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/