Caraș-Severinul, pe lângă potențialul turistic, are și un mare potențial agricol în zonele rurale sau cele limitrofe orașelor. Pentru mulți, munca câmpului, cum se spune, reprezintă încă principala sau chiar singura sursă de venit. Iar județul are cu ce se mândri atunci când vine vorba de legume, fructe sau cereale. O producție serioasă, care din păcate nu poate fi valorificată așa cum ar trebui. Echipa PMP pentru Consiliul Județean are însă o soluție.
De-a lungul timpului, au existat tentative de a oferi accesul producătorilor români în marile lanțuri de magazine, acolo unde bunurile lor ar putea fi vândute mai repede decât, spre exemplu, într-o piață. Însă din păcate accesul se face și în supermarketuri extrem de greu și, așa cum e obiceiul la noi, în funcție de pile și de cunoștințe. Din această cauză, mare parte din producția din Caraș-Severin se pierde, fructele și legumele se strică pe tarabele din piețe, iar cerealele nu își găsesc cumpărător.
Programul „10+” al candidatului PMP la funcția de președinte CJ, Ionuț Popovici, conține un proiect în acest sens. „Am decis să sprijin producătorii din Caraș-Severin, să îi ajut să își poată vinde bunurile de calitate, evitând astfel risipa. Avem atât de multă nevoie de fructe și legume bio, culese din livezile și grădinile țăranului român, și totuși nu îi oferim șansa să ni le vândă. Împreună cu echipa de consilieri județeni PMP, am pus la cale ridicarea unui centru de colectare a legumelor și fructelor, ca o formă de recunoaștere și apreciere a muncii producătorilor. Centrul va fi dotat cu tot ce e nevoie pentru păstrarea produselor în bune condiții. Totodată, doritorii vor avea ocazia să își facă și cumpărăturile direct din centrul Consiliului Județean”, spune Popovici.
Fie că vorbim de mere, pere, prune, gutui sau struguri, acum fiind și sezonul lor, pe mulți dintre noi aceste fructe ne duc cu gândul la copilărie și la vacanțele petrecute la bunici. „Poate că viața la oraș ne-a făcut să nu mai apreciem la fel de mult mirosul dintr-o livadă sau să nu mai recunoaștem cum arată o roșie sau un ardei abia cules din grădină. Dar credeți-mă că și la oraș putem consuma produse de calitate, dacă știm cum să gestionăm producția celor care muncesc în acest sector”, ne destăinuie cu nostalgie președintele PMP Caraș-Severin, Ionuț Popovici.
Acest centru de colectare va fi deschis pentru oricine, iar prețul pe care Consiliul Județean îl va plăti va fi unul corect, în relație directă cu munca omului și ținând cont de calitatea produsului livrat.
„Va fi un centru prin care cu toții vom avea de câștigat, de la producător, la consumator. Interesul Consiliului Județean nu va fi acela de a face profit din această intermediere, ci acela de a regla odată pentru totdeauna aceste diferențe dintre producători și de a oferi șanse egale oamenilor, în concordanță cu munca lor. Cei care muncesc din greu, indiferent de vreme, vor avea astfel siguranța că munca lor de peste an nu va fi una în zadar, ci una răsplătită pe măsură. De prea multă vreme această muncă a țăranului român este subapreciată, de prea multă vreme consumăm doar fructe și legume importate, fără gust și prea puțin sănătoase. Este timpul să fim cu adevărat alături de producători. Să fim cu toții pentru Caraș-Severin!”, încheie Popovici prezentarea punctului din Programul „10+”.
(E)