Popovici vrea un hipermarket administrat de Consiliul Județean! Cu produse provenite din gospodăriile cărășenilor

Un centru de colectare a produselor animale este propunerea numărul 8 din programul „10+” al candidatului PMP la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici.

După ce Popovici ne-a vorbit despre centrul de colectare legume și fructe, ne povestește și despre planurile sale pentru șefia CJ în ceea ce privește lipsa ajutorului dat crescătorilor de animale. Carnea, un aliment atât de important în dezvoltarea noastră, se vinde în marile magazine la prețuri exagerate pentru un salariat cu venit minim sau un pensionar care câștigă 800 de lei lunar. Despre calitatea ei nici nu știu dacă mai trebuie spus ceva. Lactatele, ouăle sau mierea, pline de nutrienți, au devenit și ele un lux dacă ne uităm la costuri.

„Echipa PMP pune bazele unui proiect unic în această regiune: un centru de colectare a produselor animale. Orice fermier știe ce costuri implică creșterea animalelor, dar mai ales cât este de greu să își recupereze mai apoi investiția. În lipsa unei căi de desfacere, singura variantă rămân piețele. Cum prea puține dintre ele au dotările necesare, aceștia riscă să piardă cantități importante de produse, fiind vorba despre alimente ușor perisabile. Este dureros să vedem cum munca românilor se vinde pe doi lei, în timp ce intermediarii se îmbogățesc pe spatele fermierilor români. Spre exemplu, în Caraș-Severin sunt sute de mii de ovine. Arabii cumpără de la noi, dar până să ajungă animalele acolo, trec prin 5 intermediari. Dacă, de exemplu, cărășeanul vinde cu 8 lei kilogramul, intermediarii câștigă mai mult decât producătorii. Ceea ce este inadmisibil”, este de părere Ionuț Popovici, președintele PMP Caraș-Severin.

Avem atât de multe bunătăți chiar aici care trebuie valorificate. Micii fermieri au și ei dreptul să vândă la prețul corect. Pentru aceștia Popovici propune înființarea unui centru de colectare, un fel de hipermarket al județului.

„Prin această investiție a Consiliului Județean, tarifele vor fi aceleași pentru toată lumea, scoțându-i astfel din joc pe samsari. Munca fermierilor și a apicultorilor din Caraș-Severin trebuie răsplătită corect, la fel cum noi, cumpărătorii, trebuie să primim un produs de calitate, pentru care să plătim un cost real, nu crescut artificial de interese. Centrul de colectare produse animale va fi ca un hipermarket al județului. Vom amenaja spații adecvate pentru fiecare produs pe care îl colectăm, fie că vorbim despre lactate, ouă, miere sau carne, iar cărășenii vor putea cumpăra direct de aici produsele de care au nevoie. La fel și agenții economici, care, datorită prețului real pe care noi îl vom stabili, fără adausuri nejustificate, vor putea vinde mai departe produsele la prețuri firești”.

Ionuț Popovici dă asigurări că prin acest proiect nu vrea să transforme Consiliul Județean într-o societate comercială, însă cetățenii trebuie să conștientizeze că și această instituție are un buget din care își permite sau nu să facă investiții. „Iar aceste centre de colectare vor oferi micilor fermieri ocazia de a scăpa definitiv de speculanți, vor ști că munca lor nu este în zadar, ci va fi răsplătită pe măsură, iar administrația județeană va avea la rândul său beneficii permanente care se vor întoarce apoi în comunitățile din județ, sub formă de investiții. Echipa PMP este pentru Caraș-Severin!”, își argumentează propunerea candidatul PMP la funcția de președinte al CJ Caraș-Severin, Ionuț Popovici.

(E)