Încercările de a-i elimina din competiția electorală programată să aibă loc pe 27 septembrie atât pe candidații pentru Consiliul Local din partea alianței electorale PSD-Pro România, cât mai ales pe edilul în exercițiu al orașului Moldova Nouă reprezintă o dovadă a intervenției în regula democrației, dar mai ales o variantă de camuflare pe măsură adoptată de adversarii politici, incapabili în alte condiții de a câștiga alegerile locale – dă de înțeles președintele PMP Caraș-Severin, Ionuț Popovici, omul a cărui formațiune și-a arătat deschiderea în a-l susține pe Adrian Torma în drumul spre un nou mandat la șefia primăriei Moldova Nouă.
„Din punctul meu de vedere, la Moldova Nouă, este o poveste complicată. Deși sunt un om care crede în justiție, nu am comentat niciodată o decizie a instanței, favorabilă sau nefavorabilă, consider că în acest moment s-a intervenit într-o regulă foarte simplă și anume: regula democrației. Cred că oamenii ar trebui să hotărască cine va fi viitorul primar al unui oraș, nicidecum o eroare materială, de formă până la urmă, care, iată, l-a scos din competiția electorală pe Adrian Torma la Moldova Nouă. Nu mi se pare în regulă”, a explicat Popovici.
Dacă șeful administrației publice locale de la malul Dunării mai are vreo șansă de a fi readus în bătălia electorală de la finele lunii septembrie, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin este reticent în a se pronunța în vreun fel, însă speră ca lucrurile să se poată desfășura sub cupola fair-play-ului, asta pentru ca cetățenii să aibă ultimul cuvânt vizavi de cine va conduce orașul în următorii patru ani: „Am aflat că mai sunt câteva demersuri de care Adrian Torma poate uza. Nu știu care va fi decizia finală. Personal, m-aș bucura, chiar și la Moldova Nouă, să existe acest joc politic, această competiție politică generată de regula simplă: cea a democrației”.
O eroare materială sau pecetea adversarilor politici?
Lipsa iscăliturilor reprezentanților locali ai alianței PSD-Pro România din cadrul dosarelor de candidatură la Moldova Nouă nu reprezintă erori materiale singulare în Caraș-Severin, nereguli existând inclusiv în tabăra USR-PLUS, după cum dă de înțeles candidatul Partidului Mișcarea Populară angrenat în lupta pentru câștigarea celui mai râvnit fotoliu din județ.
Mai mult decât atât, ținând cont de faptul că, la început, omisiunile identificate în dosarele de candidatură de la malul Dunării au fost aduse în prim-plan de către un localnic, ulterior de PNL Caraș-Severin, acest lucru îl determină pe Popovici să atragă atenția asupra modului mârșav în care liberalii au așteptat greșeala, tocmai pentru că altfel ar fi fost incapabili să câștige alegerile:
„Am depistat mult mai multe erori decât cele identificate la Moldova Nouă! Inclusiv în tabăra USR-PLUS. Cu toate acestea, noi, PMP-ul, am hotărât să nu contestăm pe nimeni, tocmai pentru a da o șansă tuturor să-și dovedească capacitatea de a coagula voturi sau de a ajunge aleși locali. Nu am înfrânt dreptul niciunuia dintre candidați. Referitor la Moldova Nouă, liberalii au fost mai vigilenți. Au premeditat totul, au așteptat să treacă termenele și au contestat inclusiv această candidatură pe ultima sută de metri, ulterior pașii au fost totuși puțin întârziați. Asta este diferența între PMP și PNL! Noi nu fugim de competiție, noi ne asumăm! Chiar dacă nu avem forțele mai marilor partide politice, suntem onești, ne respectăm adversarul și nu încercăm să scoatem pe nimeni din competiție cu tertipuri și astfel de contestații care, până la urmă, nu fac decât să dovedească slăbiciunea sau incapacitatea de a câștiga alegerile”.
(E)