Ionuț Lupescu și Cristian Chivu schimbă fotbalul românesc! Îl politizează total?!

În timp ce UEFA și FIFA condamnă amestecul politicului și folosirea banilor publici în sport, Ionuț Lupescu și Cristian Chivu au preferat să expună proiectul pe care îl propun pentru dezvoltarea fotbalului românesc în fața mai multor oameni politici din Caraș-Severin, oamenii de sport putând fi numărați în schimb pe degete la întâlnirea cu cei doi foști mari internaționali români!

După ani buni petrecuți în fotbalul german și mai apoi într-o funcție importantă la UEFA, alegerea lui Ionuț Lupescu de a-și prezenta programul cu care vrea să câștige șefia Federației Române de Fotbal în sediul unei Primării, așa cum s-a întâmplat ieri, la Reșița, poate părea cel puțin nepotrivită și neinspirată. Mai ales în contextul în care s-a tot comentat despre instalarea lui Răzvan Burleanu în fotoliul de președinte FRF, acum patru ani, tocmai în urma unor jocuri politice. Și ca și cum nu ar fi fost suficient, Ionuț Lupescu și Cristian Chivu au profitat și de faptul că foarte mulți primari și oameni grei din scena politică județeană au fost aseară împreună, la un moment festiv. Lupescu și Chivu nu au ratat astfel ocazia de a-i întâlni pe Sorin Frunzăverde, pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, pe Ioan Benga, șeful Inspectoratului Școlar Județean, și pe mulți primari din județ.

 

În tot acest timp, sportivi, părinți, antrenori și președinți de cluburi foarte sărace din județ s-au simțit total ignorați și nebăgați în seamă. Până la urmă, aceștia nu votează, nu pot influența în niciun fel rezultatul alegerilor pentru șefia federației, în timp ce, oamenii din administrațiile publice și politicienii fac inclusiv astfel de jocuri.

Trecând și peste asta, Ionuț Lupescu a venit la Reșița nu pentru a spune ceea ce va face concret dacă va fi ales președinte, ci ceea ce crede, ce a văzut pe la alții și ceea ce așteaptă de la omenii politici. „Am simțit că oamenii vor o schimbare. Misiunea mea cea mai importantă este să facem o legislație permisivă ca să puteți investi în sport, le-a spus Ionuț Lupescu primarilor de Reșița și Caransebeș, Nelu Popa și Felix Borcean. Că e vorba de infrastructură, de legislație  fiscală, de Legea Sportului, Educației, ăsta este obiectivul major, fără acest lucru nu putem să dezvoltăm fotbalul”.

Dar poate schimba o federație legislația?! Evident că nu, a recunoscut chiar cel care a făcut referire la acest aspect, Ionuț Lupescu. „Eu cred că nu inventăm noi apa caldă, trebuie să creăm un grup mare de lucru cu toate ministerele, să existe un lobby la nivel politic. Avem modele, cred că le putem adapta la ceea ce înseamnă România în 2018. Din discuțiile pe care le-am avut cu oameni din politica românească, am sentimentul că oamenii vor să vină cineva din sport cu un plan strategic de dezvoltare a sportului. Cred că indiferent de culoarea politică, Guvernul sau Parlamentul e responsabil să investească și în sport”, a spus candidatul la șefia FRF. Cu alte cuvinte, dezvoltarea fotbalului românesc depinde de o decizie politică, nu de cel care ocupă funcția de președinte al federației. Ce va face Ionuț Lupescu în condițiile în care va fi ales președinte iar legislația nu va fi modificată așa cum are el sentimentul acum?! „Încercăm să dăm ceva înapoi, încercăm să ajutăm fotbalul românesc”, a dat asigurări acesta.

Cristi Chivu a revenit și el cu această ocazie pentru câteva ceasuri în orașul din care a plecat în fotbalul mare. Potrivit unor bancuri de ultimă oră, ar fi găsit Reșița din greșeală pe GPS. „Sunt la Reșița pentru că eu cred în Ionuț, cred în experiența pe care a acumulat-o din punct de vedere administrativ. Sunt convins că va schimba fotbalul românesc în bine. Mă bucur să fiu alături de el”, a rostit fostul căpitan al naționalei, destul de plictisit.

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a fost scurt și la obiect. Îl susține prin CSM Școlar Reșița pe Ionuț Lupescu și i-a spus acestuia și ce dorește de la el: mai multă atenție cluburilor de tradiție, celor care au infrastructură decentă, regulamente simple care să permită rezolvarea eventualelor litigii cu maximă urgență. Ceea ce, e adevărat, nu se prea întâmplă astăzi. „Eu sunt convins că Ionuț Lupescu va câștiga acest duel pentru că, așa cum înseamnă foarte mult pentru mine el și generația lui, sunt convins că pentru toți românii înseamnă același lucru. Noi nu avem multe voturi în județ, suntem cinci, AJF, Clubul Sportiv Municipal Școlar, Muncitorul, fetele de la Banat Girls și Caransebeșul. Timișul am înțeles că are 14 voturi, sunt județe cu mult mai multe voturi, însă eu sper ca acestea de la Caraș să conteze în ecuația asta. Noi investim aproape un milion de euro în sportul reșițean și eu sunt nemulțumit de ceea ce se întâmplă astăzi în fotbal, că se pune semn de egalitate între o bază sportivă care trage după ea sute de copii și tăpșanuri unde se joacă în imediata vecinătatea oilor, caprelor sau a vacilor. Aș vrea ca pe viitor centrele tradiționale să fie susținute mai mult. Mai am o nemulțumire legată de ceea ce se întâmplă astăzi în decizii pe litigii. E inadmisibil ca un litigiu simplu să dureze luni de zile până la rezolvarea lui. Afectează ambele cluburi, și pe cel care pierde, și pe cel care câștigă. Dacă regulamentul spune că nu ai voie să ai juniori din alt județ, păi nu ai voie, simplu! Deciziile trebuie să vină rapid”, a afirmat primarul Popa, cu trimitere directă la litigiul dintre CSM Reșița și ACS Șirineasa, litigiu care poate tranșa lupta pentru promovarea în Liga a II-a.

Mari fotbaliști, Lupescu și Chivu s-au prezentat slab, chiar foarte slab în această postură de candidați pentru funcții de conducere în federație și e tot mai clar că, indiferent de rezultat, fotbalul românesc are șanse minime de redresare.