UPDATE. Ionesie Ghiorghioni și-a adus martori în fața instanței!

Vicepreședintele corupt al Consiliului Județean Caraș-Severin încă nu-și recunoaște faptele și vrea să-și demonstreze nevinovăția.

Acesta a adus în fața judecătorului o serie de martori, care, în zadar, cel mai probabil, vor încerca să spună ce om de calitate este Ionesie Ghiorghioni. Asta, mai cu seamă că probele procurorilor DNA sunt extrem de complexe. Mai mult decât atât, martorii citați la înfățișările trecute, printre care și Valentin Armașu ( n.r.: om de afaceri a cărui soție a contribuit la organizarea flagrantului alături de procurorii DNA ), care a explicat cu lux de amănunte cum se derulau „afacerile” cu instituția statului condusă de Ionesie Ghiorghioni. Pe lângă martorii aduși de vicele CJ, tot astăzi este audiat și Darian Ciobanu, secretarul județului.

UPDATE 1 – Primul care îi adresează întrebări lui Ciobanu este Ionesie Ghiorghioni, prin avocatul Cosmin Bolosin. Secretarului județului i s-a cerut să spună explicit dacă Ionesie Ghiorghioni i-a solicitat să facă anumite plăți, cu prioritate. Acesta a răspuns că nu era în atribuția sa să facă vreo plată. Referitor la imaginea pe care vicele o avea în cadrul instituției, Darian Ciobanu a explicat că era perceput ca fiind un om echidistant.
Avea o imagine bună în ochii mei. Pot să spun că veneau agenți comerciali. Despre influența și discuțiile pe care le-a avut cu agenții economici nu am cum să știu. Era dedicat muncii! Asta era percepția noastră”, a precizat secretarul în fața judecătorului.

UPDATE 2 – Ionesie Ghiorghioni, la rândul său, i s-a adresat lui Ciobanu și l-a întrebat dacă își amintește că în urmă cu aproximativ un an i-ar fi furnizat o informație potrivit căreia la cârma Consiliului Județean va rămâne doar Ilie Iova. „Nu am făcut niciodată această afirmație, nici nu aveam de unde să știu așa ceva”, a spus Darian Ciobanu.

Procurorul DNA Lucian Dolcu a intervenit cu o întrebare pe care i-a adresat-o martorului cu privire la Aeroportul Caransebeș. „În mai 2015, când un agent economic a încheiat un contract de concesiune pe Aeroportul Caransebeș, au existat demersuri ale inculpatului Ionesie Ghiorghioni ca acelor interese să li se dea curs?”

„În aprilie, cred, am avut o discuție contradictorie cu privire la derularea concesiunii dintre Consiliul Județean și SC Aeroportul SA. A fost o concesionare forțată. Acționar majoritar acolo era SC EXCAVPROD. (…) I-am spus în nenumărate rânduri, a tot insistat, dar a intervenit domnul președinte și atunci s-a oprit”, a spus secretarul, sugerând că vicele ar fi insistat pe subiect, deși acțiunea era ilegală.

„Ionesie Ghiorghioni a cerut în mod ferm pe considerente de oportunitate contractuală ca respectivul contract să fie derulat în continuare (…) I-am spus clar că acest lucru nu este posibil întrucât s-ar fi încălcat legea”, a subliniat Ciobanu, care a precizat că episodul respectiv a fost unul izolat și că nu mai cunoaște nici direct și nici indirect astfel de cazuri.

Printr-o nouă intervenție a procurorului DNA, lui Darian Ciobanu i se adresează întrebarea dacă este prieten cu Valentin Armașu și dacă acesta i-a mărturisit vreodată că îi dă bani lui Ionesie Ghiorghioni. Secretarul a precizat că nu avea astfel de discuții cu omul de afaceri.

Dolcu a insistat cu o altă întrebare legată de Armașu. „Când venea la Ghiorghioni, acesta închidea ușa biroului? Deși de obicei o ținea deschisă … “

Ciobanu a spus că nu avea cunoștință de vreo astfel de regulă, dar secretara cu siguranță știe acest detaliu. „Dacă era Armașu înăuntru, ne interzicea secretara să intrăm. Așa proceda și dacă era altcineva înăuntru”.

UPDATE 3 – Audierea lui Darian Ciobanu s-a încheiat. Urmează ca în boxa martorilor să se prezinte secretara vicepreședintelui.

UPDATE 4 – Prima întrebare îi este adresată secretarei lui Ionesie Ghiorghioni de către avocatul Cosmin Bolosin. Acesta îi cere să spună dacă șeful său i-a solicitat să îi interzică Adinei Armașu să intre neanunțată în biroul vicelui. Femeia a confirmat că este așa.

„Profesional era un om corect, relația mea cu dumnealui a fost cât se poate de corectă și decentă”, a adăugat secretara.

De asemenea, Ionesie Ghiorghioni i-a adresat o întrebare și a pus-o pe femeie să spună dacă își amintește că i-a spus să nu o mai lase pe Adina Armașu să intre intempestiv la el și să nu îl lase singur cu ea în birou. „Da, îmi amintesc că mi-a spus asta”, a precizat aceasta.

Procurorul Lucian Dolcu o întreabă pe secretara vicelui dacă au existat împrejurări în care Armașu să o gratifice și pe ea cu foloase, mobilă, cartușe de țigări și alte atenții. „Eu nu țin minte să-mi fi dat. E adevărat că am vorbit pentru o mobilă, dar pe care i-am plătit-o”, a răspuns Viorica Cherecheș. Întrebată fiind dacă soții Armașu dezvoltaseră cu angajații Consiliului Județean o relație de amiciție, de „om al casei”, în virtutea cărora o gratificau material chiar și pe ea, în concret cu mobilier, țigări și alte atenții mărunte, aceasta a negat și a povestit că îi cunoștea pe soții Armașu, dar aceștia aveau o rudă care deținea o firmă de mobilă second hand.

Procurorul DNA  a insistat ca secretara să povestească dacă ușa biroului era închisă sau deschisă atunci când soții Armașu îl vizitau, iar femeia a confirmat că ușa stătea închisă. „Inculpatul purta discuții cu Armașu și în chicineta dintre cele două birouri ale vicepreședinților?”, a revenit Dolcu cu întrebarea. Secretara lui Ghiorghioni a confirmat că au avut loc întrevederi acolo. „S-au blocat vreodată în chicinetă și a fost nevoie de descarcerare?”, întreabă procurorul, care subliniază că este vorba în această discuție despre modul în care se purtau conversațiile în Consiliul Județean Caraș-Severin. Secretara a confirmat întreg episodul.

Dolcu o mai întreabă pe femeie dacă l-a văzut vreodată pe Armașu, din secretariat, scăpând pe jos o sumă de bani în timp ce a fost surprins în biroul lui Ghiorghioni de către Frunzăverde. Viorica Cherecheș spune că nu a văzut așa ceva.

UPDATE 5 – Audierea secretarei s-a încheiat. Avocatul Cosmin Bolosin solicită instanței audierea a doi martori, dar de data aceasta doar în circumstanțiere, fiind convins că întrebările adresate de procurorul Dolcu martorilor audiați astăzi și răspunsurile date la unele dintre întrebări nu au fost în niciun caz în avantajul clientului său. Ba dimpotrivă! „Procurorul DNA a sugerat prin întrebările puse secretarei lui Ghiorghioni că inclusiv aceasta a beneficiat de relația dintre Ghiorghioni și soții Armașu, în sensul că inclusiv aceasta a primit foloase necuvenite”, a precizat avocatul vicepreședintelui. În plus, Cosmin Bolosin a mai afirmat că la termenul următor clientul său va da o declarație amănunțită.

Procurorul DNA nu consideră că e nevoie de audierea altor martori, deși e cunoscut faptul că Ionesie Ghiorghioni se preocupa de imaginea sa, iar martorii solicitați astăzi nu vor putea vorbi despre adevăratele relații și angajamente pe care vicepreședintele le avea cu soții Armașu, că adevărata conduită a lui nu va fi devoalată. „Ce poate fi mai edificator decât propria conduită și propriile sale afirmații? Vom face plățile opțional, i-a spus acesta Adinei Armașu. E doar o nouă încercare de tergiversare a procesului. Dacă vrea să dea o declarație amplă, o poate face la acest termen”, a spus Lucian Dolcu.

UPDATE 6 – Instanța a respins proba cu noi martori pentru că audierea acestora nu ar fi utilă soluționării cauzei. Mai mult, instanța îl invită pe Ghiorghioni la microfon pentru a da declarații chiar la termenul de astăzi. Apărarea vicelui a cerut în schimb un termen scurt pentru ca acesta să-și pregătească declarația.

Procurorul DNA a insistat ca inculpatul să dea declarație chiar astăzi, deși avocații săi nu au fost de acord. Lucian Dolcu a cerut suspendarea ședinței pentru jumătate de oră, astfel încât avocații să se poată sfătui cu Ghiorghioni, dar instanța a decis ca ultimul termen din acest proces să aibă loc pe data de 5 noiembrie. Atunci, Ionesie Ghiorghioni va da declarație în fața instanței și va răspunde întrebărilor adresate de procuror.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

Comments

  1. Podsekalnikov says:

    Mai du-te dracu de umflat penal dai din colt in colt si incerci cu disperare sa ne explici ca ,,nu e ceea ce pare”. De fapt mita nu era mită, banii erau de monopoly si totul e un vis. Te caci pe tine de frica pt. cei 3 ani de puscarie pe care poate ii primesti. Marii barbati si tarii, stalpii puterii tremura ca niste fetite speriate.