Ion Spânu: „Opriți PMP să mai ajungă în Parlamentul României!”

Candidatul Pro România la Camera Deputaților, Ion Spânu, atacă membrii PMP, acuzându-i de fățărnicie. După ce în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu s-au închis spitale și Institutul Cantacuzino a încetat producția de vaccinuri, acum candidații PMP au curajul să spună că vor susține sistemul de sănătate și că își propun să înființeze unități medicale.

Luat de valul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Partidul Mișcarea Populară (PMP), formațiunea satelit a Partidului Național Liberal (PNL) sau, mai nou, ruda mai săracă a acestuia, a ieșit public și, prin vocea lui Eugen Tomac, ne-a prezentat programul de guvernare, în cazul nefericit în care mai ajung în Parlamentul României.

De departe cea mai penibilă secțiune a acestui program este cea referitoare la reforma în sănătate sau cum își imaginează PMP că va salva sistemul sanitar din România după ce, în timpul mandatelor lui Traian Băsescu, acum președinte de onoare PMP, au pus umărul cu voioșie la distrugerea acestuia.

Aflăm astfel că se dorește o creştere a alocărilor bugetare pentru sănătate, gradual, până la atingerea nivelul mediu din UE, până în anul 2025. Foarte posibil ca memoria colectivă să nu mai rețină faptul că, pe vremea când Emil Boc se făcea că este la cârma Guvernului României și Traian Băsescu îi dădea, zilnic, peste mâini, bugetul Ministerului Sănătăţii Publice a suferit niște tăieri semnificative, apropiindu-se de colaps.

Dar, pentru că numai se apropia de colaps și nu își dădea obștescul sfârșit, Traian Băsescu, din poziția sa de Președinte al României, a decis să-l ajute să treacă din comă la cele veșnice. Astfel, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanţii FMI, în 2010, Guvernul României s-a angajat să închidă între 150 și 200 de spitale, din cele aproximativ 450 existente. Acest „mic amănunt” nu i-a împiedicat pe PMP-iștii de azi, PDL-iști de ieri, să treacă în programul de guvernare, evident, construcția de noi spitale.

Problemele celebrului Institut Cantacuzino din Capitală au început în 2008, când a fost încetată producția de vaccin pentru combaterea tusei convulsive. Anul 2013 a fost și ultimul în care Institutul Cantacuzino a mai produs vaccinuri de orice fel. Așadar alte două evenimente petrecute în timpul mandatelor lui Traian Băsescu. Fie nu l-a întrebat de aceste lucruri, fie a transmis programul de guvernare fără știrea preşedintelui de onoare PMP, cert este că Eugen Tomac ne-a anunțat nonșalant că are în plan finanţarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino și refacerea, în cel mai scurt timp, a capacităţii României de a produce vaccinuri.

Nu în ultimul rând, programul de guvernare PMP face referire la exodul cadrelor medicale către țările din vest sau către cele mai bine dezvoltate decât România. La fel fac referire și datele statistice care ne spun ca, în timpul mandatelor lui Traian Băsescu ca Președinte al României, cu precădere în cel de-al doilea, a fost înregistrată cea mai mare valoare a acestui exod, undeva la peste 65 de mii de cadre medicale părăsind țara definitiv.

Pentru toate acestea dar și măcar din bun simț pentru perioada nefastă pe care România o traversează din cauza pandemiei, un astfel de program de guvernare nu ar fi trebuit să vadă lumina zilei. Românii trebuie să-și aducă însă aminte de astfel de fapte și, mai ales, să nu le uite. După cum bine știm cu toții, istoria se poate repeta.

(E)