FOTO: Bustul lui Ion Românu, ridicat în fața Palatului Cultural!

În cinstea marelui muzician Ion Românu a fost lucrat special un bust care a fost expus astăzi în fața Palatului Cultural din oraș. Monumentul a fost dezvelit de însuși președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde.

Ion Românu a fost printre ultimii reprezentanţi din marea pleiadă de dirijori de cor ai Banatului secolului al XX-lea. Dirijor, profesor, teoretician al muzicii, instrumentist (vioară/violă), organizator de viaţă muzicală cu renume, marele om de cultură va dăinui pentru totdeauna ca fiind un capitol important în istoria muzicii românești. Munca sa a devenit palpabilă odată cu înființarea Corului Combinatului Metalurgic de la Reșița și a Corului Filarmonicii Banatul Timișoara.

Evenimentul organizat astăzi a luat naștere la inițiativa profesorului universitar Diodor Nicoară, prieten apropiar al marelui maestru Ion Românu. Inițiativa ridicării unui bust în cinstea marelui muzician a ajuns și la urechile Consiliului Județean, care a ajutat la transformarea ideii în realitate. „Mă bucur că aici sunt doi dintre cei mai de seamă reprezentanți ai școlii pe care Ion Românu a fondat-o, maeștrii Nicoară și Păuța. Maestrul Nicoară a fost cel care a venit cu această inițiativă, domnia sa mi-a propus să facem acest bust. Consiliul Județean a susținut această inițiativă. Mă bucur că și domnul Ardelean, care a realizat bustul, o realizare de excepție, este prezent”, a menționat Sorin Frunzăverde.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157643400412524″]

Chiar dacă marile valori ale județului nu s-au bucurat până acum de foarte multe evenimente de acest fel, președintele Consiliului Județean promite că cinstirea oamenilor de seamă cărășeni va deveni un obicei la nivel de județ. „Ne propunem să continuăm cinstirea memoriei personalităților din Caraș-Severin, dar iată că astăzi reușim să facem acest lucru pentru prima dată în cazul marelui Ion Românu, un om, o personalitate. Suntem aici pentru a inaugura, a sfinți acest bust al unuia dintre cei mai mari intelectuali pe care Banatul și România i-a avut vreodată”, a mai explicat președintele Consiliului Județean.

banner 970 x 250