Guvernul își asumă Legea descentralizării în Parlament, aspect contestat de democrat-liberalii aflați în opoziție. La polul opus, liderii USL atrag atenția că actul normativ este unul dintre cele mai importante adoptate după 1990.
Vicepreședintele PSD a comentat pentru Express de Banat modul în care se dorește a fi aprobată Legea descentralizării. Ion Mocioalcă susține că inițiativa legislativă a colegilor săi din USL este esențială pentru o reformă administrativă completă.
„Merită spus faptul că reforma statului român, despre care s-a vorbit atât de mult şi s-a făcut atât de puțin, se realizează şi prin acest proiect, care aduce serviciile publice mai aproape de cetăţean. România devine mai modernă, mai europeană prin acest proiect. Legat de acest proiect au existat reticenţe inclusiv la nivelul funcţionarilor din ministere, care nu vor să dea puteri de la guvernul central către autorităţile locale. Dar realitatea este că, în momentul în care un cetăţean are o problemă, el nu se adresează guvernului, ci administraţiei locale, care de multe ori este nevoită să solicite la rândul ei ajutor de la nivel central. Descentralizarea întăreşte administraţiile locale, însemnând mai multe atribuţii, mai multe resurse financiare, dar şi mai multă responsabilitate”, a spus președintele Comisiei de ordine publică, Ion Mocioalcă.
Atitudinea PDL, aspru criticată
Vicepreședintele social-democrat a comentat și modul în care parlamentarii PDL tratează subiectul, aceștia fiind hotărâți să ia măsuri pentru blocarea Legii.
„Pe tot parcursul guvernărilor Boc şi Ungureanu, PDL a vorbit întruna despre descentralizare, un proiect pe care PDL l-a susținut și pe care, în opoziție fiind în acest moment, îl contestă. Cam aceasta este coerenţa politică a PDL! În maniera aceasta a reușit PDL să se contrazică în toţi anii în care a guvernat. Această eventuală contestare la Curtea Constituțională a legii descentralizării nu arată decât lipsa de viziune şi inconstanţă practicată de PDL, lipsa de responsabilitate fiind probată şi de nealocarea surselor de finanțare, un exemplu fiind administrarea spitalelor. Am și pierdut numărul spitalelor care au fost închise din acest motiv”, a subliniat Ion Mocioalcă pentru www.expressdebanat.ro .
„Dacă, totuşi, ar fi să comentez această eventuală contestare PDL la Curtea Constituțională, aş spune ca ea va fi pe forme tehnice, nu pe fondul Legii de asumare a răspunderii. În ceea ce priveşte moţiunea, după cum ştiţi, PDL abia dacă poate strânge un număr suficient de parlamentari pentru a contesta această lege, dar nicidecum să treacă o moţiune de cenzură prin Parlament. Asta, pentru că la ultimele alegeri electoratul a taxat pe merit PDL şi regimul lui Băsescu!”, a concluzionat parlamentarul de Caraș-Severin.