Ion Mocioalcă şi Silviu Hurduzeu, arta de a conduce prudent

Un eveniment consumat vineri, 9 iunie, este pe cale de a arunca în aer scena noastră politică. Protagonişti sunt numărul 1 din PSD şi numărul 1 din administraţia publică, evident, şi acesta membru al aceluiaşi partid.

Totul a pornit de la declaraţia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, potrivit căreia demisia sa în alb se află la PSD de când a preluat mandatul. Solicitat să comenteze această afirmaţie şi întrebat dacă şi ceilalţi miniştri au procedat la fel, liderul pesedist Liviu Dragnea a răspuns că toţi miniştrii au depus astfel de demisii în alb, într-un „moment de efuziune”, când s-a format Cabinetul.

„Toţi (au depuse demisiile în alb, n.r.) atunci când şi-au primit mandatele. Nici nu ştiu unde sunt depozitate aceste demisii în alb. Ei au făcut gestul ăsta, dar eu nu le folosesc”, a spus Dragnea, citat de Mediafax. Întrebat dacă şi premierul Sorin Grindeanu are depusă demisia în alb, Dragnea a răspuns afirmativ.

Dacă Dragnea spune adevărul, înseamnă că momentul demisiilor în alb a avut loc înaintea datei de 4 ianuarie 2017, când a fost învestit Guvernul Grindeanu. Faptul că aflăm acest lucru la aproape jumătate de an distanţă ne determină se (ne) punem câteva întrebări fireşti.

Oare ce ne mai ascund liderii PSD şi oamenii politici puşi de aceştia în fruntea administraţiei publice centrale şi a administraţiilor publice judeţene? Practica demisiilor în alb la avansarea politică în înalte funcţii din administraţie este o regulă în PSD, de când partidul condus de Liviu Dragnea a preluat puterea în ţară? Dacă este o regulă, la fel s-au întâmplat lucrurile şi în Caraş-Severin, atunci când partidul condus de Ion Mocioalcă a reuşit să coaguleze în jurul său o majoritate în Consiliul Judeţean?

Bănăţeanul Sorin Grindeanu, practic un necunoscut din punct de vedere politico-administrativ la nivel central, în urmă cu jumătate de an, a preluat cea mai importantă funcţie din Guvernul României odată ce a avut susţinerea şefului său de partid, Liviu Dragnea. Nu înainte însă ca, într-un „moment de efuziune“ social-democrată, să-şi scrie demisia în alb, din funcţia de prim-ministru, împreună cu ceilalţi membri ai Cabinetului.

La fel ca şi fostul său coleg de şcoală din Caransebeş şi Timişoara, Silviu Hurduzeu era practic un necunoscut din punct de vedere politico-administrativ la nivel judeţean, până a fost împins de şeful său de partid, Ion Mocioalcă, în cele câteva funcţii ocupate la vârful administraţiei publice, în special judeţene. S-a întâmplat şi în cazul lui Hurduzeu la fel ca în cazul lui Grindeanu, în momentul formării cabinetului care avea să preia frâiele administrative ale judeţului Caraş-Severin? Există, deci, şi o demisie în alb semnată de Hurduzeu, care ar putea fi activată oricând de şeful său politic?

La fel cum Dragnea a ţinut sub tăcere existenţa demisiilor în alb ale membrilor PSD ai Guvernului, până când pe unul dintre aceştia l-a luat gura pe dinainte, nu vedem de ce ar face altfel Mocioalcă şi Hurduzeu, în caz că şi în teritoriu s-au semnat astfel de demisii. Motiv pentru care nici nu îi întrebăm pe cei doi dacă o astfel de demisie în alb există. „Momente de efuziune“ faţă de partid ori faţă de şeful de partid poate avea oricine, cu atât mai mult dacă astfel de efuziuni apar la cererea (ne)condiţionată a şefului. Pornind la drum alături de un Grindeanu cu demisia-i în alb pusă la dispoziţia preşedintelui de partid, Liviu Dragnea dă dovadă de mare prudenţă când lasă volanul puterii administrative pe mâna unui subordonat politic. Să fie Mocioalcă un lider politic mai puţin prudent decât Dragnea? Greu de crezut! Pe ceva trebuie să se fi bazat şi el când i-a pus lui Hurduzeu volanul bolidului administrativ în mână! Unu plus unu fac doi: Mocioalcă nu ar suna la 112 în caz de urgenţă. Fie ea şi politică!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/