Ion Mocioalcă şi nebunia fiscal-salarială. Deputatul PSD cere Guvernului „soluţii urgente“!

Deputatul Ion Mocioalcă şi-a expus public părerea „despre trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, așa cum se văd ele de la Caraș-Severin“. Problemele semnalate „merită atenție și soluții urgente“, spune liderul PSD Caraş-Severin.

„În ultimele zile, tema trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat, trebuie să recunoaștem, a dominat agenda publică. Legile justiției cu tot ce se întâmplă în Parlamentul European pe această temă, căderile bursiere din SUA, gripa care face ravagii în România și chiar dosarele sonore de la DNA nu au mai fost la fel de interesante, deși păreau cu un potențial interesant. Întrebarea este, însă, de ce o asemenea temă domină agenda media și, implicit, cea publică într-o asemenea măsură“, întreabă aparent retoric Ion Mocioalcă. Aparent, pentru că deputatul PSD este cel care şi răspunde la propria întrebare. Redăm mai jos explicaţiile lui Ion Mocioalcă.

Despre angajatorii privaţi

„În primul rând, pentru că legea trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator se aplică tuturor angajaților, și celor de la stat și celor din mediul privat. Dacă deciziile în ceea ce-i privește pe cei de la stat stau în puterea guvernului, pentru cei din mediul privat deciziile stau exclusiv în puterea angajatorului. Iar angajatorul privat poate să se prevaleze de contractul de muncă deja semnat cu angajatul și să păstreze salariul brut consemnat în acesta. Bineînțeles, salariul net va scădea simțitor pentru că din salariul brut nu se vor mai scădea doar 16,5% contribuții sociale și 16% impozit pe salariu (când contribuțiile erau împărțite între angajat și angajator), ci 35% contribuții sociale și 10% impozit pe salariu (când contribuțiile sunt doar în sarcina angajatului). Practic, pentru un salariu net de 2.000 lei contribuțiile angajatului erau de 841 lei, iar ale angajatorului de 648 lei, în total 1.489 lei. Costurile totale ale angajatorului cu acest salariat erau de 3.489 lei.

Conform noii legi, costurile totale ale angajatorului sunt salariul net de 2.000 lei, la care se adaugă 1.409 lei (35% contribuții sociale și 10% impozit pe salariu) și 77 lei (2,25% contribuție la asigurarea în muncă). În total 3.486 lei. Diferența este de 3 lei, în favoarea noii reglementări, păstrând același salariu net. Salariul brut ar trebui modificat în contractul de muncă de la 2.841 lei la 3.409 lei. Angajatorii privați care au vrut să își păstreze angajații și-au asumat această situație și au modificat contractul de muncă, cei care au vrut să profite de această nouă reglementare au rămas cu vechile contracte de muncă, iar salariu net a devenit de 1.686 lei. Diferența în dezavantajul angajatului este de 314 lei. Angajatorul câștigă prin nemodificarea salariului brut 270 lei“.

Despre contractele part-time

„O altă problemă apare în cazul contractelor part-time. Ele pot fi reale (vezi femeia de serviciu angajată la grădinița publică sau femeia de serviciu de la scara blocului, care nu au decât acest loc de muncă) sau fictive pentru a eluda plata contribuțiilor. Reglementarea care a fost adoptată în august 2017 a avut ca scop tocmai descurajarea acestei eludări. Efectul a fost benefic la început pentru că 185.000 de contracte de muncă au devenit full-time. Problema a apărut când s-a suprapus cu noua reglementare de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat. Ca să continuăm cu un exemplu concret, dacă femeia de serviciu avea un salariu net de 381 lei, lucrând 2 ore pe zi, fie la grădinița de stat, fie la scara de bloc privată, angajatorul (grădinița de stat sau asociația de locatari) mai plătea contribuții 312 lei pentru anagajator și 94 lei pentru angajat. Costul total cu acest angajat era de 787 lei. Conform noii reglementări, acestea vor fi de 1.070 lei dacă se păstrează salariul net (angajatorul cheltuie în plus 283 lei), iar dacă angajatorul nu vrea să crească costurile totale cu acest angajat acesta din urmă trebuie să aducă de acasă 190 lei pentru a păstra același contract de muncă în vigoare. Această situație nefirească rezidă din faptul că pentru un salariu brut de 475 lei contribuțiile sunt de 665 lei (contribuțiile se plătesc relativ la salariul minim pe economie, nu la salariul efectiv, care este mai mic). Ea trebuie clarificată în cel mai scurt timp, fie și numai pentru a arăta că sunt foarte bine înțelese aceste situații obiective“.

Ion Mocioalcă mai precizează, în finalul postării sale de pe blogul său, ionmocioalca.wordpress.com, că „acest material nu și-a propus să aducă în discuție sporurile sau alte bonificații salariale. Ele fac obiectul unei alte discuții, separat pentru fiecare categorie salarială în parte. Problemele care, însă, au fost expuse mai sus sunt unele generale care merită atenție și soluții urgente“.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/