Ion Mocioalcă: „Nu este populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-și ducă viața normal, chiar și după ce achită factura la curent sau gaz”

Senatorul Ion Mocioalcă subliniază că PSD lucrează la soluții menite să atenueze efectele scumpirii energiei pentru populație și economie, soluții care vor fi prezentate și discutate în Coaliție, pentru ca apoi să poată fi preluate de guvern și aplicate. Aceste eforturi nu pot fi catalogate drept populism, mai spune parlamentarul cărășean.

„PSD respinge categoric demagogiile și acuzațiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care amenință să pârjolească tot.”, spune Ion Mocioalcă. Parlamentarul cărășean susține că nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-și poată duce viața normal, chiar și după ce-și achită factura la curent sau gaz și să nu rămână în frig și întuneric.

PSD luptă pentru ca zeci de mii de IMM-uri și companii cu mii de angajați să nu fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor, mai spune senatorul. În același timp se fac eforturi pentru ca școlile, spitalele, instituțiile statului să continue să aibă electricitate și gaze, să funcționeze normal, să rămână capabile să-și achite facturile de utilități. „PSD ia în calcul toate opțiunile posibile; de la revenirea temporară la prețuri reglementate, până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii. Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației.”, mai spune senatorul Ion Mocioalcă.

Social-democratul este de părere că aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor. În același timp, trebuie introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării.

„Ideea esențială pentru care insistă PSD este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.”, mai spune politicianul cărășean.

banner 970 x 250