Ion Mocioalcă: „Florin Cîțu și Cristian Ghinea jefuiesc consiliile județene”

explo 1000x200

Se anunță vremuri grele pentru administrațiile locale din țară. Senatorul Ion Mocioalcă este de părere că dacă președinții de consilii județene și primarii nu vor reacționa rapid, economiile locale vor fi blocate. Parlamentarul de Caraș-Severin consideră că premierul Florin Cîțu și ministrul Cristian Ghinea încearcă să controleze fondurile din PNRR.

„Dacă președinții de consilii și primarii din țară, indiferent de culoarea lor politică, nu reacționează, economiile locale vor fi blocate. Și asta doar pentru că Florin Cîțu se vrea președinte al PNL, iar «Ministrul ZERO», Cristian Ghinea, are polițe de plătit!”, consideră senatorul Ion Mocioalcă.

În opinia parlamentarului de Caraș-Severin, se anunță vremuri grele, aproape imposibile, pentru consiliile județene. Și asta pentru că premierul Florin Cîțu, cel care a declarat că sănătatea și educația nu mai trebuie să fie priorități, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, își dispută acum banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență. Practic, s-ar da o luptă politică în care PNL și USR-PLUS încearcă să facă jocurile astfel încât să le fie lor bine în partidele din care fac parte.

„Ambii politicianiști vor să controleze tot ceea ce se întâmplă în țară, iar pentru aceasta vor ca administrațiile județene să nu poată atrage bani direct din PNRR. Efectiv, cei doi exclud de la finanțare consiliile județene, chiar dacă toate administrațiile publice județene și-au făcut calcule și proiecte de dezvoltare care aveau ca sursă de finanțare și Planul Național de Redresare și Reziliență. Iar explicația este pe cât de simplă, pe atât de îngrijorătoare: Florin Cîțu vrea să-și poată șantaja colegii de partid, președinți de consilii județene, având în vedere că se apropie alegerile interne ale PNL, iar Ghinea are de gând să distribuie banii în funcție de preferințele lui și să poată pune bețe în roate oricui nu face parte din USR-PLUS”, transmite Ion Mocioalcă.

În mesajul postat de parlamentarul social-democrat este dat ca exemplu Consiliul Județean Dâmbovița, care a trimis ministerelor de resort 33 de fișe de proiect pentru accesarea de bani din PNRR: de la drumuri de centură pentru Târgovişte, Răcari, Titu, Pucioasa și Fieni, investiții în irigații, revigorarea turismului, până la reabilitarea, extinderea și dotarea spitalelor din județul Dâmbovița. Membrii PNL și USR-PLUS nu au votat nici măcar un amendament adus la Legea Bugetului de Stat pe 2021, deși au fost solicitați bani pentru spitale, pentru școli, pentru drumuri. Au votat împotrivă. Cum singura variantă de a atrage bani este acum acest PNRR, în condițiile în care banii europeni din exercițiul financiar 2021-2027 vor intra în țară din 2023-2024, jocurile se fac pe spatele accesării acestor fonduri.

„Finanțarea după preferințe va crea discrepanțe mari între județele și orașele care își vor declara sau nu susținerea necondiționată pentru un partid sau pentru celălalt. Sunt semne că Florin Cîțu și Cristian Ghinea nu vor să renunțe la orgoliile lor politice. Vor să se răzbune cu orice preț pe cei care nu le jură credință, uitând că cei care vor avea de suferit sunt cetățenii acestei țări.”, se mai arată în mesajul lui Ion Mocioalcă.

banner 970 x 250