Acuzați că nu s-au implicat în problema crizei din sistemul superior de învățământ care există la Reșița, parlamentarii de Caraș-Severin au punctat câteva aspecte pe care i le pun în vedere rectorului Doina Frunzăverde.
Președintele Comisiei de Apărare și Ordine Publică din cadrul Camerei Deputaților, parlamentarul Ion Mocioalcă, este de părere că autonomia universității reșițene trebuie menținută la momentul actual. Asta, pentru că fuziunea ar dilua ceea ce Reșița deține în patrimoniul său: profesori, studenți și zeci de milioane de euro!
„Ce fuziune, cu cine? Va mai exista independență universitară la Reșița? S-a terminat! Fuziunea poate fi o soluție, dar nu în momentul actual. Haideți să nu depunem armele și să vedem că aceste situații mai sunt și în alte părți. Eu știu că mai sunt și alte universități în dificultate. La noi, acum, e doar o problemă de credibilitate peste care trebuie să trecem. În plus, trebuie analizat ce înseamnă această fuziune. Să contribuim noi cu un patrimoniu de zeci de milioane de euro și un capital de 2.000 de studenți contra ce? Sunt sigur că UVT nu are nevoie de cadre didactice. Poate are, în schimb, nevoie de acest patrimoniu uriaș, dar să nu uităm ca la UEMR există și profesori care, deși sunt tineri, sunt venerabili. Iar eu această resursă o prețuiesc!”, a declarat Mocioalcă pentru Express de Banat.
Atacul, doar strigăt de disperare!
În altă ordine de idei, parlamentarul de Caraș-Severin susține că n-a fost invitat la vreo dezbatere publică pe tema sorții învățământului universitar și că, atunci când i-a fost solicitat ajutorul, l-a acordat.
„Sigur că, acum, doamna rector Frunzăverde are un strigăt de disperare. Poate și noi ar trebui să ne depășim condiția de inițiatori de legi și de votanți de legi în Parlament, dar nu îmi aduc aminte să fi fost vreodată consultați în vreuna dintre problemele universității. Nu ne-a chemat nimeni nicodată la o dezbatere pe tema viitorului mediului academic din Reșița. Acum, că ni se solicită ajutorul, îl dăm în limita posibilităților și a legalității, dar de situația în care se află universitatea categoric nu se face vinovat niciun parlamentar! În niciun caz parlamentarii nu pot sta pe străzi și să tragă de absolvenți să îi facă studenți pentru că principala carență pe care o are universitatea este cea de studenți. Poate că nici credibilitatea UEMR n-a fost suficientă să îi determine pe absolvenți să vină și să se înscrie aici! Există o autonomie universitară, dar când este vorba despre o problemă așa de grea, nu mai este vorba despre o autonomie pe care am clamat-o în trecut. Până acum am interzis politicului să se amestece, iar acum, când suntem într-o problemă de genul acesta, cerem ajutor politicului. Noi ajutăm, dar să ni se spună cu ce!”, spune parlamentarul.
Salvarea UEMR stă într-un management adecvat!
Una peste alta, Mocioalcă explică faptul că Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a avut ușile deschise la București, iar întâlnirile cu ministrul Educației au fost destul de dese pe tema finanțării sau a altor probleme care au existat aici.
„În cazul în care se dorește purtarea unor discuții cu ministrul, doamnei rector i-am facilitat câteva întâlniri, în speță trei sau patru, aceasta plecând mulțumită de la discuții. Cel puțin, așa mi se spunea la vremea respectivă. Dacă s-ar fi dorit ca noi să fim de față când cele două tabere din universitate au discutat între ele viitorul UEMR, nu cred că ar fi fost cazul să asistăm noi la spălatul rufelor în Senat. Așa că susținem menținerea învățământului universitar la Reșița. Nu cred că în ceasul al doisprezecelea nu se mai poate face nimic, dar dacă nu mergem cu un plan de management, cu o restructurare credidibilă, astfel încât să îi convingem pe cei care trebuie să ne dea bani, banii nu vor fi aruncați de minister pe apa sâmbetei”, a concluzionat Ion Mocioalcă pentru Express de Banat.
PNL nu se amestecă!
Vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Valeria Schelean, a explicat foarte clar faptul că nu se poate amesteca în problemele juridice care există la Reșița.
„Susțin clarificarea tuturor controverselor în care a fost implicată universitatea. Sunt alături de toți cei care își doresc o universitate puternică, modernă și corectă, de toți studenții de aici care muncesc cu onestitate pentru diploma lor. Însă, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, de avocat, de om care și-a dedicat viața profesională servirii justiției, nu mă voi implica niciodată în anchete de natură penală. Atât principiul separației puterilor în stat mă împiedică să fac asta, cât și educația și profesionalismul de la care nu m-am abătut niciodată”, a precizat Schelean pentru www.expressdebanat.ro.
În același timp, parlamentarul subliniază că tot ce ține de Caraș-Severin este în atenția sa. „Vreau să lămuresc, dincolo de orice dubiu, următorul aspect: sunt unul dintre cei mai implicați politicieni în aducerea în prim-plan, la București, în Parlament, a problemelor legitime pe care le are Carașul. Activitatea mea de parlamentar și pozițiile mele publice sunt cea mai bună dovadă în acest sens. M-am bătut și voi continua să mă bat pentru interesele legitime ale Carașului și ale cărășenilor”, a concluzionat Schelean.
lasati mediul universitar fara implicare politica , unde se implica politicul se alege praful, vezi cel mai recent exemplu cu echipa de fotbal care a ajuns ciuca batailor.desigur domnii parlamentari vor sa se implice ca au nevoie de capital politic de la fraieri si sa faca pe profesorii contra unor sume mari de bani.
Asta cu neimplicarea politica mi se pare o gluma de adormit copiii de sub 3 ani. Aratati-mi o singura institutie de invatamant din judet in care nu s-a implicat politicul, una singura. O mananc din temelii. Ce era mai corect sa spuneti domnu’ mocioala era ca nu ati putut dvs “intra” la UEMR. Fie-va somnul dulce!
Dle Mocioalca, ciocu mic. Faceti parte dintr-o gasca de partid care ar vrea si ea o bucata de cascaval. Intre dvs si FV se poate pune semnul egal.
Vin acu, sirienii, irachienii ect, ect,ii facem…..stundentii, daca e nevoie si 5000 de persoane,sa fie multumita,d-na rector,sa fie rentabila!CE VORBM!!!!!!????? O institutie sa fie rentabila?????? DE INVATAMANT?????????CA d-aia vin bulumuc asolventii, la terminarea studilor universitare,gasesc loc de munca,in europa, ca necalificati!LA resita Ioc ,cu i mare.SA vedem la targul din 25 septembrie……SA fie facuta o lista cu cadrele didactice si gradul de rudenie, surprize, surprize.O invitam pe A. Marin la surprize, surprize de balul bobocilor,ca acus, acus, vine.SA citeasca,rudele, sa faca un pas inainte….sa stie stundintele cum sta traba…… hai PA!