Maestrul Ion Cornianu a fost comemorat la el acasă de către reprezentanții asociațiilor și cluburilor de lupte din județul Caraș-Severin.
La Plugova, în satul natal, la bustul fostului antrenor emerit, din fața școlii generale au fost depuse coroane de flori de către antrenorul Dumitru Toc, din partea FRL, alături de Dinta Florin – președinte și Constantin Nicolaie – vicepreședintele Asociației Județene de Lupte Caraș-Severin. La acțiune a fost invitat și fiul Ionuț Cornianu.
Ion Cornianu s-a născut în 1927, la Plugova, județul Caraş-Severin, a început luptele la Lugoj, a făcut o carieră de peste 40 de ani la lotul național de lupte ca sportiv și mai apoi antrenor și este cunoscut ca participant la 10 olimpiade consecutiv, de la Melbourne până la Barcelona, de lupte greco-romane. Ion Cornianu a ocupat locul trei la Festivalul Mondial al Tineretului (1953), are în palmares şi Cupa României (1949). Cornianu a fost antrenor federal în perioada 1955-1989, contribuind decisiv la toate marile succese ale luptătorilor români în această perioadă. Ion Cornianu a îndeplinit apoi funcţii de top în cadrul Federaţiei Internaţionale de Lupte – vicepreşedinte FILA (1978-1992), membru al Biroului FILA (1962-1992) şi preşedintele Comisiei de Antrenori FILA (1972-1992). A încetat din viaţă în 1993.
În preambulul celei de-a XXIV-a ediții a Turneului Internațional de lupte seniori „Memorialul Ion Cornianu”, care se desfășoară la București în acest sfârșit de săptămână, delegația Federației Naționale de Lupte a aprins candele și a depus coroane de flori la monumentul și mormântul celui care a fost antrenor emerit Ion Cornianu.
Rezultatele pe care le-a adus României ca antrenor de lupte greco-romane au fost: Jocurile Olimpice – 6 medalii de aur, 4 medalii de argint, 17 medalii de bronz. Campionatele Mondiale: 13 medalii de aur, 21 de medalii de argint, 23 medalii de bronz. Campionatele Europene: 15 medalii de aur, 24 de medalii de argint, 23 de medalii de bronz.
Invitat la Memorialul Ion Cornianu de seniori, care se va desfășura la București, este antrenorul caransebeșean Dumitru Toc. Turneul are ca scop pregătirea sportivilor din întreaga lume înaintea Campionatelor Mondiale de la Paris, din luna august.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157686502803445″]