Ion Caramitru, cetățean de onoare al Timișoarei. Robu i-a propus actorului să fie Ambasador Cultural în 2021

Actorul Ion Caramitru a primit ieri titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara. Festivitatea a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Ion Caramitru a primit o diplomă, dar și stema orașului personalizată pe care scrie: „Domnul Ion Caramitru. Cetățean de Onoare”.


Primarul Nicolae Robu i-a propus actorului să fie Ambasadorul Cultural al Timișoarei, care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021. Momentul a fost aplaudat de public. „Cred că orice asemenea recunoaștere din partea unui oraș ca acesta naște câteva reacții. Întâi retrospective. Te întrebi, dacă ai măcar un pic de bun simț, dacă îl meriți ca titlu, ca onoare”, a spus actorul la primirea titlului.

Ion Caramitru, despre Revoluție și perioada comunistă

Evenimentul a marcat 29 de ani de la momentul în care au căzut primii eroi ai Revoluției din 1989, la Timișoara. Actorul și-a amintit perioada cea mai grea pentru familia sa: „Eu vin dintr-o familie destul de complicată, din punct de vedere al organizării statului comunist, și fără să greșesc, pot să spun că singurul membru al familiei mele care nu a făcut pușcărie am fost eu. Am fost prea tânăr”, a spus Ion Caramitru.

Actorul a mai dezvăluit că Timișoara a reprezentat „nucleul de energie” de care a avut nevoie ca să scape de frica zilelor de Revoluție. „Aici, la Timișoara, a fost probabil, sau nu probabil, ci fără dar și poate, așa cum ați menționat în discurs, așa cum s-a întâmplat cu cetățenii Timișoarei în 1989, punctul de energie cu care eu am reușit să îmi înving frica”, a mărturisit Ion Caramitru în fața publicului timișorean.

După primirea titlului de cetățean de onoare, actorul a susținut spectacolul „Dor de Eminescu”, alături de Aurelian-Octav Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/