Proiecte gândite, pregătite și gata de lansare pentru următorul exercițiu de finanțare europeană! Ioan Popa vrea ca reșițenii să se bucure de oraș chiar din momentul în care ies din scara blocului. Primarul le bate obrazul social-democraților care îl acuză că nu se interesează de zonele vitregite ale municipiului și le spune că au avut opt ani la dispoziție să rezolve punctele de pe agenda lor electorală.
Reșița este gata să absoarbă aproximativ 70 de milioane de euro din startul noului exercițiu de finanțare cu fonduri europene. Funicularul, promenada de pe malul drept al Bârzavei, opt poduri pietonale și reabilitarea a zeci de străzi sunt prevăzute în proiect.
„Împreună cu Grațian Dobre și cu colegii de la proiecte europene am scris deja patru fișe de proiecte pe care le-am depus la ADR pentru că, spre deosebire de 2016 când n-am găsit nimic în tolbă, când am venit la Primărie n-aveam absolut niciun proiect gândit sau pregătit de a fi depus, acum avem aceste patru fișe care se ridică la 60-70 de milioane de euro. Este o găselniță a Guvernului Ludovic Orban. Ministrul Fondurilor Europene a creat această premiză de a finanța studiile de fezabilitate și proiectele tehnice imediat, în preîntâmpinarea lui 2021-2027 ca să nu mai pierdem timp”.
Un oraș redat oamenilor, cu mai multe poduri peste Bârzava și promenadă pe celălalt mal este un punct principal de pe agenda primarului Popa. „Aceste proiecte sunt deja pregătite și vom lansa caiete de sarcini pentru licitații de proiectare. Aici este cuprins funicularul, pe care l-am ratat cu bani de la Bruxelles, este cuprinsă pe partea de mobilitate urbană legătura între cele două coline, dealul Golului și dealul Crucii, coborâre spre Mociur, preluare malul drept al Bârzavei, promenadă ca și pe stângul, opt poduri pietonale, promenada se duce până la Kaufland de data aceasta. Acesta ar fi un proiect” .
Reșița începe chiar din fața scării de bloc! Ioan Popa vrea să transmită spiritul orașului în microuniversul fiecărui locuitor chiar din momentul în care pășește în afara domiciliului său. „Pe regenerare urbană avem un proiect la care gândim Micro 2, 3 și 4. Noi am făcut inelarul în Micro 3, dar mai sunt între Muncii, Republicii și Făgărașului foarte multe străzi, alei, parcaje care sunt execrabile, mizerabile și pe care le vom trata într-un proiect amplu, împreună cu Micro 1. Vrem să finanțăm tot Govândarul pentru rezolvarea problemelor intracartier. La nivel european sau la nivel de țări civilizate se studiază foarte mult microuniversul locului în care trăiești. Nu este suficient să ai un loc de joacă mare sau un parc mare într-un cartier. Se pune foarte mult accent pe ce se întâmplă când ieși din bloc afară, chiar în fața blocului. Vrem să eliminăm acele nelipsite bănci, stânga-dreapta ieșirii unde stau persoane în vârstă, copiii nu au loc să stea cu ei, și atunci încercăm să reasamblăm toate zonele astea într-o manieră inteligentă astfel încât să te poți bucura de orașul tău chiar în imediata apropiere a blocului în care locuiești”, a declarat primarul.
Criticile aduse din tabăra social-democrată potrivit cărora primarul se axează doar pe centrul orașului nu și pe zonele mărginașe au fost demontate de Ioan Popa. Liberalul le-a bătut obrazul competitorilor săi politici și le-a transmis că au avut opt ani de zile să facă lucrurile pe care le blamează în acest moment. Mai departe, primarul Popa a prezentat planul său pentru Moroasa, Calea Caransebeșului, Dealul Crucii și Luncă.
„Nu i-a oprit nimeni pe social-democrați să se ocupe de cartierele mărginașe în opt ani de zile cu Stepanescu! Au avut opt ani la dispoziție. Întrebarea care se pune este de ce vor să vină iar să ne vândă o gogoașă. Nu are sens. Eu știu nemulțumirile tuturor cartierelor aparținătoare de Reșița, cartiere mărginașe sau mai puțin favorizate. Sunt cele cinci: Secu, Cuptoare, Doman, Țerova, Câlnic și satul Moniom. Pe toate aceste zone avem studiile de fezabilitate făcute, sunt depuse la Compania Națională de Investiții, sunt prinse în lista sinteză, au fost acceptate ca fiind regulă și trebuie să ne planifice pe finanțare. În afară de asta mai avem câteva zone vitregite. Moroasa veche, zona Fluturelul, o știu foarte bine. Acolo s-a tras apă, s-a tras caz, au fost acele pavele care au fost nenorocite, niciodată nu le mai pui la loc așa cum au fost. Vom moderniza cartierul Moroasa. Scoatem acele pavele de kubeti și vom interveni într-un mod frumos. Mai este zona Dealul Crucii. Acolo suntem pe un proiect GAL, de 8 milioane de euro. E gata proiectarea. Sunt cuprinse Rândurile 1, 2, 3, Feroviarului, o stradă care urcă și va prelua cu un microbuz care va circula în transport public și va coborî pe lângă fostul Crosi. Niciodată nimeni nu a preluat oameni de acolo cu un mijloc de transport urban”
„Mai este Calea Caransebeșului sau Catanga. Am introdus consilierilor pe mapa de ședință de marți acordul de principiu pentru a cumpăra institutul de cercetării de pe Calea Caransebeșului pentru a scoate la licitație din nou, în 25 septembrie. Mergem și propunem să îl luăm marți și o să mergem și o să facem o propunere pentru institut, care cu terenul de acolo înseamnă 1,5 hectare. În momentul în care vom lua acest activ, introducem un alt proiect. Este una dintre cele patru fișe de proiect, pe inovare-cercetare, să facem un cluster acolo, și evident vom trata toată Calea Caransebeșului. Evident, și în Luncă, deși am avut cele șase străzi și continuăm cu celelalte perpendiculare, mai sunt multe lucruri de făcut dar ne trebuie în primul rând răbdare și în al doilea rând pițule”, a concluzionat Ioan Popa.
(E)