Decizia Episcopiei Caransebeșului de a scoate la vânzare Biblioteca Municipală din Caransebeș a fost principalul punct de discuții în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean de astăzi.
Unul dintre principalele proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi s-a referit la neexercitarea dreptului de preempțiune al Consiliului Județean Caraș-Severin la vânzarea Bibliotecii „Mihail Halici” din Caransebeș. Asta, întrucât clădirea este un monument istoric, iar în cazul în care se decide vânzarea unor astfel de obiective statul are prioritate la cumpărarea lor. Prin aprobarea în unanimitate a hotărârii, aleșii județeni și-au dat acordul ca monumentul să ajungă în proprietatea unui alt proprietar. Cu acest prilej, alesul județean al PNL, Ioan Cojocariu, care ocupă și funcția de director al Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș și-a exprimat indignarea vizavi de decizia Episcopiei.
„Nu vreau să se înțeleagă faptul că aș avea ceva cu Episcopia. Indignarea, care nu este doar a mea, vine din faptul că de fiecare dată au găsit sprijinul și înțelegerea Primăriei Caransebeș. Pentru construirea Catedralei s-au dat bani, atât cât s-a putut. Am propus câteva soluții la schimb, astfel încât să lase Biblioteca în folosul comunității. Prin decizia de a vinde imobilul însă, Primăria se află în derută. Consiliul Județean nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, dar vrem să știm care este prețul clădirii, să vedem dacă ne-o permitem. Vreau însă să subliniez faptul că de fiecare dată am ajutat, iar când avem și noi nevoie de ajutorul Episcopiei, pentru copii, se întâmplă să nu îl primim”, a declarat Ioan Cojocariu.
Chiar și în acest context, al prețului care încă nu a fost făcut public, vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, a ținut să îi asigure pe caransebeșeni de faptul că imobilul va ajunge în patrimoniul orașului și că își va păstra destinația. „Această clădire este emblematică pentru Caransebeș, alături de muzeu și alte câteva imobile. Primăria municipiului duce o politică de achiziționare a monumentelor istorice, și nu de înstrăinare a lor. Este exclusă vânzarea imobilului către o altă persoană”, a subliniat fostul viceprimar al municipiului Caransebeș.
Cel care a explicat decizia Episcopiei Caransebeșului a fost cel de-al doilea vicepreședinte al forului, Ionesie Ghiorghioni. „Episcopia se confruntă cu datorii foarte mari și a luat decizia de vânzare a monumentului dintr-o nevoie acută de fonduri”. Reporterii Express de Banat au încercat să afle și punctul de vedere al Episcopiei, însă purtătorul de cuvânt al instituției, Casian Rușeți, a fost de negăsit.