Invitație la plată! „Fără bani, primarul nu poate face prea multe lucruri”

Proiectele pe care o administrație publică locală le poate pune în practică depind întotdeauna de bani. Dacă uneori finanțarea provine din surse externe, de multe ori primăriile se văd obligate să se descurce din bugetul propriu, alcătuit, în principal, din colectarea taxelor și impozitelor.

Primarul Adrian Torma îi îndeamnă pe locuitorii din Moldova Nouă să își plătească taxele și impozitele pentru ca administrația să poată pune în aplicare mai multe proiecte. Chiar dacă instituția are posibilitatea de a accesa fonduri europene sau guvernamentale, cea mai sigură sursă de finanțare rămâne bugetul local. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, administrația de la malul Dunării a decis să mute Serviciul Taxe și Impozite în Centrul de Afaceri, măsura fiind menită să ducă la transparentizarea activității Primăriei, susține Adrian Torma. „Avem o altă locație pentru plata taxelor și impozitelor, la Centrul de Afaceri, mult mai modern, mai organizat, mai transparent. Asta dorim să facem și cu celelalte servicii care au contact direct cu publicul, să le transparentizăm cât mai mult și să le aducem cât mai aproape de dumneavoastră. Trebuie să înțelegem să orice modernizare pe care o dorim în oraș are nevoie de finanțare. Aceasta poate fi finanțare europeană, transfrontalieră, guvernamentală sau din contribuțiile locale, din taxe și impozite”.

celtic transilvania 1000x100px

Dările către bugetul local nu au fost majorate în 2017, tocmai în speranța că locuitorii din Moldova Nouă vor aprecia acest lucru și vor înțelege necesitatea creșterii gradului de colectare. „Noi nu am mărit taxele și impozitele pe anul 2017, dar îmi doresc să înțelegem că trebuie să creștem gradul de colectare. Cetățenii și companiile trebuie să înțeleagă că trebuie să ne plătim aceste taxe și impozite. Primarul degeaba își dorește să îmbunătățească activitatea la nivel de oraș, are nevoie de finanțare. Fără finanțare nu poate face prea multe lucruri”, subliniază Adrian Torma.