Vezi ce firmă vrea să cumpere Combinatul Ductil Steel!

În timp ce statul român suportă pierderile rușilor prin plata salariilor compensatorii ale angajaților, în localnici se naște speranța că din primăvară lucrurile se îndreaptă în Valea Bistrei.

Combinatul a intrat în conservare, dar mai multe firme din străinătate s-au arătat interesate în ultima perioadă să investească în industrie. Puținii angajați care au mai rămas în societate le transmit foștilor colegi cu sufletul la gură orice informație află din interior și fac supoziții în ce privește studiile comandate recent de firmele din străinătate care au vizitat combinatul. Un investitor turc s-a arătat interesat de societate, însă nu este singurul. Și alte firme din Italia, Austria sau Germania au cerut date. Noi spunem că acesta este un semn bun. Mai mult decât atât, s-a întocmit un studiu de mediu. Cu ani în urmă, un astfel de studiu s-a întocmit înainte de vânzarea companiei”, a declarat Vasile Sabău, lider de sindicat.

Acesta este de părere că, dacă pentru toamna lui 2013 s-a pierdut speranța reluării activității, primăvara anului viitor ar putea aduce vești bune pentru locuitori, dar și pentru foștii anagajați. Dacă studiul de mediu este bun, iar rușii se decid să vândă, ar fi nevoie de cel puțin două luni pentru pregătire, ca să putem relua activitatea. Acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai devreme în primăvara anului viitor”, spune acesta, care este convins că prima dată rușii trebuie să ia decizia să vândă societatea, întrucât de lipsă de cumpărători nu poate fi vorba.

Mai există însă și supozițiile că oficialii de la est ar visa la ruinarea economiei românești în domeniul industrial. Oamenii însă, speră ca acest zvon să fie odată pentru totdeauna risipit, iar în Valea Bistrei oamenii să își regăsească locul acasă și nu peste granițele țării.

Puțin peste 20 de angajați
În timp ce firmele vizitează societatea, Combinatul Ductil Steel a intrat în conservare. Astfel că, în momentul de față rușii au contractat o firmă care transportă fierul vechi ce a mai rămas la Târgoviște, acolo unde mai există producție. „Marfa” care mai poate fi recuperată este adunată însă, și din celelalte societăți care s-au închis închis în țară. Cert este că în momentul de față, la Ductill Steel mai lucrează doar 26 de persoane, care, probabil, se consideră norocoase în contextul în care sutele de disponibilizați fie au plecat din țară să găsească un loc de muncă, fie s-au angajat la societățile din Caransebeș, acolo unde au mai găsit câte un job disponibil.