Grupul „Lobby pentru Banatul de Munte“ a organizat recent o audiere publică la Zăvoi pe tema sălbăticirii zonei, după ce o inițiativă de declarare a zonei Munților Țarcu ca zonă de sălbăticie a fost demarată fără o consultare publică serioasă.
Audierea publică de la Zăvoi a avut ca obiect tocmai informarea publicului cu privire la avantajele și dezavantajele unui asemenea proiect, dar și cu privire la legislația internă și cea europeană ce face referire la zonele de sălbăticie. Mai sunt câteva zile până ce Comisia de Experți desemnată va sintetiza într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi va formula concluziile şi recomandările acesteia.
Am reținut, din ziua audierii publice de la Zăvoi, că la acest eveniment civic nu au participat doar români, ci a ținut să-i fie auzită vocea și un investitor german, care a depus o depoziție scrisă pentru audierea publică.
Este vorba despre un cetățean german, Erwin Wogh, fost muncitor la uzinele Mercedes, care a ales ca, la pensie, să-și ducă traiul liniștit în Poiana Mărului, unde a ridicat o pensiune, pe cei 48.000 de metri pătraţi achiziționați. Iar ceea ce spune el în acea depoziție trebuie să ne dea de gândit. „Atunci când am investit bani foarte mulți la Poiana Mărului nu mi-a spus Statul Român, prin primar sau Primărie, să nu bag banii aici că nu voi putea face nimic, nu voi putea construi! Puteau de atunci să-mi interzică una, alta”, spune neamțul care a reușit să dezvolte la Poiana Mărului una dintre cele mai frumoase pensiuni din stațiune.
„Noi nu avem nevoie de sălbăticie, avem nevoie de drumuri, de apă – avem apă, ce-i drept și în cizme, dar nu-i bună de băut –, avem nevoie de investiții în zonă, de tineret. Tineretul, însă, nu are ce să lucreze, toată lumea pleacă în străinătate”, mai spune omul revoltat.
Acesta povestește că, atunci când un turist sună să facă rezervări, mereu întreabă „și ce pot să fac în zonă?” și că este descumpănitor să-i răspunzi: „Nu poți să faci nimic!”. O să întrebe: „De ce? Nu aveți și voi o pârtie de schi?”. „Şi noi ce să le zicem? Ni se interzic tot felul – ăștia care și-au făcut pârtii în Austria, care aici o dau cu «Noi protejăm mediul»”, explică germanul situația ingrată în care a ajuns turismul din zonă.
Întrebarea finală a depoziției s-a referit la cum protejăm mai bine mediul: dacă 100.000 de români vin și fac schi iarna la Poiana Mărului sau dacă acești 100.000 de români se urcă în Jeep-uri și pleacă la schi în Austria?