Investițiile străine nu dau peste cap contoarele. Câți cărășeni lucrează pentru companii din afara granițelor?

explo 1000x200

Cazurile investițiilor mari, de amploare, care odată demarate dau de lucru la mii de cetățeni sunt rare în județ. Unde mai pui și faptul că salariile nu sunt extrem de generoase în toate cazurile. Expansiunea hipermarketurilor și înființarea băncilor cu capital străin salvează însă statisticile.

Județul Caraș-Severin nu este unul dintre cele mai bogate din țară, însă chiar și așa numărul mare al locuitorilor plecați să lucreze peste granițe salvează punctual economia orașelor cărășene. Statisticile neoficiale, pentru că nicio instituție a statului nu s-a arătat interesată să facă o analiză pe această temă, spun că circa 20.000 de doamne sunt în străinătate, unde îngrijesc bătrânii altora, abandonându-și familiile sau luându-le alături pentru că nu își mai găsesc locul în Caraș-Severin. Prin urmare, aleg să muncească și să își crească copiii în state care, poate, de multe ori le desconsideră.

Pe plan local, la nivel de județ, numărul investițiilor poate ar crește, dar criza de talente le dă mari bătăi de cap angajatorilor. Acesta nu ar fi singurul motiv! Nepriceperea primarilor, lipsa de spații, lipsa unei minime decențe în ce privește infrastructura punctează și ele în defavoarea evoluției locale. Prin urmare, firme care să angajeze mii de locuitori găsim în mod miraculos doar la Caransebeș și Moldova Nouă. În rest, expansiunea băncilor cu capital străin le dă o șansă celor cu studii superioare să aibă un venit cât de cât decent.

La nivel național, peste jumătate de milion de români lucrează la companii străine ce activează în România. Luăm aici în calcul hipermarketurile, băncile, firmele petroliere (n.r. benzinăriile în Caraș-Severin) și de prelucrare a lemnului. Toate acestea mai punctează la astfel de statistici pentru județ, întrucât mai toate sectoarele economice sunt dominate de companii străine.

tmc 640

Potrivit unui top întocmit de econtext.ro, la nivel de județ, 5.249 de cărășeni lucrează pentru firme din străinătate. La prima vedere, numărul ar putea părea mic, dar sunt județe în țară, precum Vaslui, unde puțin peste 1.000 de locuitori lucrează într-o astfel de companie.

Practic, numărul cărășenilor care muncesc pentru străini ar putea rivaliza cu cel al bugetarilor care activează în sectorul public pentru statul român.

 

Comments

 1. Tedi says:

  Au plecat de bene ce-i in judetul nostru ca alfel nu explic aceasta plecare masiva.

 2. resitean says:

  Referitor la urmatorul paragraf ,,Pe plan local, la nivel de județ, numărul investițiilor poate ar crește, dar criza de talente le dă mari bătăi de cap angajatorilor. Acesta nu ar fi singurul motiv! Nepriceperea primarilor, lipsa de spații, lipsa unei minime decențe în ce privește infrastructura punctează și ele în defavoarea evoluției locale. ”-as completa aici, cei 10% ,,comision de risc” care se pretind de fiecare data cand cineva vrea sa realizeze o investitie consistenta. Zona Industriala din Resita ofera toate facilitatile necesare-amplasament,utilitati,infrastructura,forta de munca este, ba mai mult chiria pentru teren a scazut de n ori. Totusi, in aceste conditii favorabile, nu va intreba-ti de ce nu vine nimeni?! Chiar atat de mult putem sa mintim in privinta cauzelor reale a lipsei de investitori?! E doar o parere, va multumesc de publicare

 3. Podsekalnikov says:

  Mda, deci conform statisticilor neoficiale principala marfa a judetului Caras-Severin este abilitatea si disponibilitatea doamnelor de a lustrui fundurile babelor si mosilor austrieci/germani.Adevarat. Pentru o consolidarea calitativa a relatiei dintre mana romaneasca si fundul german, propun infiintarea unor scoli specializate in domeniu pentru dezvoltarea abilitatilor doamnelor de a sterge cat mai eficient fundul austriac. In cadrul cursurilor s-ar putea studia pe langa limba germana, anatomia fundului german, functiile acestuia, simbioza fund german-palma romaneasca, eficientizarea igienizarii fundului de baba ariana, etc. In acest fel economia judetului v-a creste iar infiintarea unor locuri de munca locale inutila.

 4. ORASE UZINA says:

  Spatii industriale!? Multe din spatiile industriale construite de comunisti au fost, inca de la inceput, recunoscute de catre acestia ca nu aveau ce sa caute intr-un oras!
  Numai ca acum, terenurile industriale din afara orasului sunt in mana unor dubiosi