Peste 30 de milioane de lei se duc pe apă!

Inundațiile din anii trecuți și chiar din această primăvară i-au pus pe treabă pe cei care conduc Administrația Bazinală Banat. Oficialii instituției derulează în prezent mai multe investiții valoaroase și au elaborat patru studii de fezabilitate.

Pagubele pe care le-au provocat inundațiile în ultimii ani în Caraș-Severin se ridică la zeci de milioane de euro. Asta mai ales că, infrastructura a fost grav afectată. Numai în această primăvară, au ajuns sub apă 250 de case, un drum național și mai multe poduri și podețe. Astfel că, oficialii de la Administrația Bazinală Banat au ajuns la concluzia că mai bine bagă din timp sume importante de bani în regularizarea râurilor din Caraș-Severin. În momentul de față, sunt în derulare cinci proiecte importante. Cel mai valoros dintre acestea cuprinde amenajarea râului Bârzava și a afluenților săi pe sectorul Bocșa-Gătaia. Pe mai multe porțiuni, lucrarea a fost deja finalizată. Alte proiecte importante se referă la regularizarea pârâului Dognecea, în aval de barajul Dognecea Mare. Lucrarea are ca termen de finalizare anul 2013. Valoarea ei depășește nouă milioane de lei, iar termenul de finalizare este similar celuia de pe Bârzava.

Nemulțumiri locale
Deși în momentul de față se desfășoară multe lucrări, acestea sunt insuficiente. La cel mai recent Colegiu Prefectural, primarul comunei Slatina Timiș a atras atenția că și regularizarea altor pârâuri trebuie să primească finanțare. “În 2010, paguba provocată de inundații se ridică la 50.000 de lei. Dacă s-ar găsi o soluție de finanțare mai rapidă a lucrărilor de regularizare a pârâului Slatina ar fi foarte bine”, a declarat primarul localității. Solicitarea edilului-șef a fost întărită și de prefectul Silviu Hurduzeu, care a susținut aceeași idee: de demarare cât mai urgentă a lucrărilor. Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșița, Vilhelm Szabo, a spus că speră ca, măcar în acest an, Administrația Bazinală Banat să dea startul studiului de fezabilitate.

leader board 728 x 90 px