În contextul crizei actuale din sistemul de stat, una dintre marile firme din Caraș-Severin a luat decizia să ajute oamenii și să demareze o amplă investiție.
După retehnologizarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava Superioară, proces care a costat peste 30 de milioane de euro, conducerea grupului CEZ a decis să facă o nouă investiție, dar de această dată într-un proiect care se referă la modernizarea sistemului integrat de înștiințare-alarmare a populației din aval de barajele Gozna, Văliug, Secu și Timiș Trei Ape. De fapt, investiția constă în realizarea studiului de inundabilitate asupra județelor Caraș-Severin și Timiș și montarea de echipamente de ultimă generație pentru 4 localități din județ.
Un astfel de proiect, care să vizeze aceeași zonă, a mai fost elaborat în urmă cu 2 decenii, astfel că era necesară actualizarea lui. „Studiul a fost întocmit cu o firmă de specialitate și era nevoie de un astfel de sistem pentru că în situația unei ruperi de baraj, unda de inundație ar ajunge până la Paroș, la ieșirea Bârzavei din țară, și ar fi afectate 40 de localități atât din Caraș-Severin, cât și din Timiș (…) Desigur, nu există niciun risc în ceea ce privește starea barajelor. Există măsurători anuale, sunt emise rapoarte, iar toate acestea sunt în parametrii normali. În plus, există Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor, care emite autorizații, iar toate barajele noastre dețin o astfel de autorizație”, a precizat astăzi Daniel Răduț, administratorul firmei CEZ, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Reșița.
Oamenii, principalii beneficiari
La conferința de presă au fost invitați să participe și cei care conduc ISU „Semenic”, dar și primarul comunei Văliug. „Acum, având un dispecerat integrat, sistemul se poate activa și în cazul altor situații de urgență, deci avem posibilitatea să îi înștiințăm pe oameni și de alte potențiale situații de risc, astfel încât evacuarea să se facă din timp, în mod civilizat și să evităm pierderea de vieți omenești”, a subliniat Titus Susan, inspectorul-șef al ISU „Semenic”.
Principalii beneficiari ai sistemului integrat de înștiințare-alarmare sunt, până la urmă, oamenii, astfel că firma CEZ nu are niciun beneficiu financiar de pe urma elaborării studiului. „Este o idee foarte bună, noi am încercat deja sistemul de alarmare, se aude în localitate, dar sperăm să nu fie vreodată nevoie să ne folosim de el”, a spus Sorin Blaga, edilul-șef al comunei Văliug.
Un astfel de plan are și Primăria din Reșița. Studiul va fi realizat printr-un proiect european, iar odată ce va fi implementat, va putea fi integrat celui „construit” de CEZ.
Liderul PSD a fost desemnat oficial de președintele Klaus Iohannis pentru a forma viitorul Guvern. Cabinetul Ciolacu 2 va fi format din miniștri de la PSD, PNL, UDMR și...
3,37%, rata şomajului, în Caraș-Severin, la finele lunii noiembrie
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281