Investiție de 3 milioane de euro în Munții Dognecei!

explo 1000x200

Zona Dognecei este puternic afectată de închiderea minelor din zonă, aspect care a generat grave probleme sociale. Oamenii nu mai au locuri de muncă, iar tinerii cel mai adesea părăsesc zona în favoarea celei urbane.  

Locuitorii din Dognecea și Ocna de Fier se confruntă cu o rată mare a șomajului în urma închiderii minelor din zonă. Acestea susțineau economic activitatea celor două localități. Acum, puținele investiții în turism sunt singurele care mai pot salva comunele din Munții Dognecei.

În plus, calcarul cristalin a fost ochit de oamenii de afaceri austrieci, care au realizat faptul că exploatarea le-ar putea aduce câștiguri consistente. Astfel că, recent, SC APERGMIN SRL în colaborare cu specialiștii forului județean au dat startul unor demersuri pentru obținerea licenței de dare în administrare pentru exploatarea calcarului cristalin din perimetrul Ocna de Fier.

Au trebuit făcute nenumărate modificări pentru ca în final să putem obține pentru Consiliul Județean Caraș-Severin publicarea în Monitorul Oficial al României a licenței. A fost clarificată situația terenurilor și au fost reabilitate căile de transport rutier, astfel încât populația din Ocna de Fier să nu aibă de suferit în momentul începerii exploatării miniere de suprafață”, a declarat reprezentantul APERGMIN, Corneliu Radu Paiușan, pentru Express de Banat.

ocna de fier 2 ocna de fier 3
Cele două concerne austriece au investit până acum câteva milioane de euro

La peste un milion de euro s-a ridicat doar amenajarea a două drumuri forestiere, iar costurile cu racordarea la rețeaua de alimentare cu curent electric au însemnat alte 50.000 de euro.

Numărul locurilor de muncă ce vor fi create în zonă nu este spectaculos, însă estimativ circa 60 de persoane vor fi angajate”, a adăugat reprezentantul APERGMIN.

SC APERGMIN SRL este o societate comercială care derulează activități în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin. Județul este singurul din România în care a fost înființată o astfel de societate, datorită resurselor variate pe care le conține solul. De la cupru, aur și argint și până la marmură și calcar, toate pot aduce beneficii serioase locuitorilor.