Iluminatul public stoarce 30.000 de lei din buget

Costurile ridicate pentru plata iluminatului public dau mari bătăi de cap autorităților locale, care au avut de acoperit și alte „găuri” din buget, moștenite de la administrația trecută. Astfel că acestea caută acum soluții să remedieze situaţia.

Primăria Moldova Nouă folosește lunar pentru plata energiei electrice în jur de 30.000 de lei, ceea ce înseamnă o sumă anuală de 360.000 de lei, alocată doar capitolului iluminat public. Banii ar putea fi folosiți în alte scopuri, la capitolul investiții, și nu aruncați în curtea ENEL, care oricum stoarce banii oamenilor.  Așadar, administrația lucrează la implementarea unui sistem care ar reduce consistent consumul. Anual, investiția s-ar răsfrânge pozitiv asupra bugetului orașului. Mai mult decât atât, pe perioada de vară, lucrurile sunt mai simple, mai ales că ziua este mai lungă. Asta înseamnă economie.

„Lucrăm la iluminatul public să punem ceasuri sau senzori de lumină, iar în serile de vară iluminatul public va funcționa mai puțin: de la ora 22.00 și până la la 7.00. Economia ar fi de aproape 20 la sută. Deja jumătate din puncte sunt modernizate. Sistemul nou e unul automatizat și funcționează ori pe baza de ceas, ori de senzori”, spune edilul-șef.

În ce privește investiția, sumele nu sunt mari. Se ridică la cel mult 5.000 de euro.

FOTO: debanat.ro