Invazie ilegală în albia minoră a Dunării

Oamenii de afaceri de pe malul fluviului denigrează protecţia mediului în Clisură. Asta reiese în urma monitorizării efectuate de voluntarii Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Caraş-Severin privind stoparea factorilor de mediu şi a biodiversităţii pe Dunăre.

După ce au monitorizat teritoriul comunelor Sicheviţa, Berzasca şi Sviniţa, reprezentanţii GEC Nera au constatat că în acea zonă nenumăraţi întreprinzători privaţi şi-au dezvoltat afaceri în albia minoră a Dunării, ocupând porţiuni cu lungimi între 30 şi 120 metri spre interiorul fluviului. Acest lucru reprezintă abateri de la legislaţia şi reglementările de mediu, spun ei, iar stoparea fenomenelor se face cu dificultate de către autorităţile direct responsabile datoritădin cauza incoerenţei legislative.

CITEŞTE ŞI: Întâlnire cu fast între membrii GEC Nera!

Cei de la Admistraţia Apelor Române susţin că după realizarea barajului hidrocentralei de la Porţile de Fier 1, albia minoră a Dunării s-a extins peste terenurile aflate în proprietatea riveranilor, iar în multe locuri de pe cursul Dunării parametrii cadastrului apelor au rămas neschimbaţi după executarea barajului. Se pare că în acest fel s-a ajuns în situaţia ca albia minoră a Dunării din zonă să fie în proprietatea AAR, cu toate că proprietarii tabulari ai terenurilor sunt vechii deţinători, conform Cărţii Funciare.

Convingeri dificile

Deşi s-a acţionat în instanţă pentru emiterea unui aviz pozitiv de gospodărire a apelor pentru dezvoltarea afacerilor, va fi mai greu ca autorităţile române să convingă în continuare Comisia Dunării că în ţară aceste anomalii legislative sunt normale. ,,Va fi greu, mai ales că anul 2014 este anul de finalizare a implementării etapei actuale a Strategiei UE a regiunii Dunării, iar malurile fluviului în sudul Banatului seamănă din ce în ce mai mult cu un ferestrău”, a declarat Sturza Popovici, preşedintele grupului ecologic.

CITEŞTE ŞI: Un nou capitol de hoinăreală pentru voluntarii GEC Nera!

Conform zonării interne a Parcului Natural Porţile de Fier, inclusă în proiectul planului de management al parcului, multe dintre zonele de protecţie integrală situate pe malul Dunării se suprapun peste terenuri private pe care, în prezent, se dezvoltă afaceri. ,,Administraţia PN Porţile de Fier a început să aplice amenzi celor care încalcă Legea Ariilor Naturale Protejate sub pretextul că proiectul planului de management al parcului, depus în momentul de faţă la Guvern pentru aprobare, are acceptul consiliul ştiinţific al parcului. Administraţia parcului trebuie să ştie însă că, până la apariţia Hotărârii de Guvern privind aprobarea planului de management al parcului, aprobarea consiliului ştiinţific are în faţa instanţelor valoarea aprobării dată de un comitet de bloc”, a adăugat Sturza Popovici.

Decizia aparţine Guvernului

Dovada faptului că Legea Ariilor Naturale Protejate nu se poate aplica fără existenţa unei astfel de hotărâri de Guvern este aceea că instanţele au respins în cele mai multe cazuri plângerile formulate de alte administraţii de parcuri împotriva celor care realizează activităţi ilegale de agresare a patrimoniului natural.

CITEŞTE ŞI: UPDATE GEC Nera trece la planul B!

,,După aprobarea planului de management, administraţia parcului nu va putea face o corectă activitate de protecţie şi conservare pe terenurile private, deoarece această activitate este una guvernamentală, iar Guvernul este cel care trebuie să hotărască dacă expropriază pentru cauză de utilitate publică terenurile incluse în zonele de protecţie integrală sau administraţia parcului încheie cu fiecare deţinător de teren, în aceste zone, un contract de protecţie şi consevare cu o corectă despăgubire a deţinătorului”,  mai spune preşedintele GEC Nera.

Până una alta, în lipsa unei coerenţe legislative, autorităţile direct responsabile de protecţia mediului în Clisura Dunării nu fac altceva decât ,,să se afle în treabă”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/