Moment religios inedit: moaște la Reșița

Reșițenii au luat cu asalt în această după-amiază biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din cartierul Govândari. Într-o manieră mai mult sau mai puțin civilizată, scopul lor a fost să ajungă la sfintele moaște.   

Mai marii Episcopiei Caransebeș au adus astăzi osemintele sfinte ale celor doi împărați, Constantin și Elena. De altfel, periplul moaștelor în Caraș-Severin se și încheie în această seară.  Premiera religioasă de la acest final de săptămână i-a bucurat pe creștini, care au apreciat momentul ca fiind unul inedit.

„Este pentru prima dată când aduc la Reșița moaștele acestea, e un lucru deosebit și voi aștepta până la orele serii dacă este nevoie, ca să le sărut. Nu este firesc să se înghesuie lumea așa pentru că oricum ajungem toți la ele. Nu avem ce să facem, noroc că cei mai mulți sunt civilizați, punctual, pe ici pe colo mai sunt oameni indisciplinați”, a declarat o reșițeancă prezentă la biserică.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157638476710505&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

„Acest eveniment a fost posibil pentru că Patriarhia Română a stabilit ca acest an să fie închinat Sfintei Cruci şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru că se împlinesc 1.700 de ani de când Sfântul Constantin cel Mare a dat edictul de la Milano sau Mediolanum prin care s-a dat libertate creştinismului. Preasfinţitul părinte Lucian a reuşit să-i convingă pe cei de la Patriarhia Română să permită aducerea sfintelor moaşte la noi, în Banat. Tocmai de aceea, astăzi, la Bocşa, se va săvârşi o vecernie cu litie, apoi vor fi puse spre închinare, după ce ieri au fost puse spre închinare în catedrala episcopală din Caransebeş”, a declarat părintele Petru Berbentia, protopopul Reșiței, pentru Express de Banat.

Prea Sfinția Sa Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost însoțit de Preasfinţitul episcop vicar Varsanufie al Episcopiei Bucureştilor. De altfel, acesta a venit ca delegat al Preafericitului părinte patriarh să aducă moaştele în județ.

De momente speciale au avut parte astăzi și credincioșii din Anina. Ieri, moaștele sfinte au fost duse la Bocșa.