Învățământul dual, un succes în Timișoara! Ce planuri au cei de la Inspectoratul Școlar Județean

timisoara capitala 2023

Lipsa de meșteri se simte în tot mai multe segmente din societatea românească. Cu greu mai găsești croitorese, ceasornicari sau chiar instalatori și electricieni buni. Sistemul de învățământ își îndreaptă din nou fața spre importanța școlilor profesionale, iar la Timișoara învățământul în sistem dual înflorește tot mai mult în fiecare an.

În cel mai vestic județ al țării, cifra de școlarizare în sistem dual a crescut semnificativ pentru anul școlar în curs. „Anul trecut a fost un an de vârf din cele 189 de clase de liceu, 54 au fost școala profesională, reprezentând aproape 300% din planul  de școlarizare. Învățământ profesional care se concentrează în mare parte în Timișoara, pentru că aici există resursa umană pentru această activitate și există acele firme care sprijină acest învățământ dual. Până acum doi sau trei ani, din clasele de școală profesională, cam trei sau patru au fost clase în sistem dual. Anul trecut, din cele 54 de clase de școală profesională, 17 au devenit clase duale.”, spune inspectorul general-adjunct din cadrul IȘJ Timiș, Francisc Halasz.

Un prim pas important s-a făcut la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand, unde s-au dotat trei ateliere pentru elevii care vor lucra în domeniul energiei. De altfel, la fostul Liceu Energetic există anual patru clase în sistem dual. Halasz așteaptă și dotarea Centrului regional de dezvoltare a competențelor în sectorul automotive. „O clădirea deosebit de spațioasă, care este dotată în momentul de față, care din păcate are doar un personal administrativ. Ea trebuie umplută cu meseriașii necesari. Sperăm că și în acest domeniu va începe o colaborare.”, spune inspectorul general-adjunct.

Cuib de vise 1000x100

Pentru anul viitor, reprezentantul IȘJ spune că tendința va rămâne în general similară. „Suntem la momentul elaborării noului plan de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021. Nu vreau să dau o cifră privind câte clase de școală profesională vor exista, nu vreau să mă antepronunț, dar numărul acestora va fi relativ apropiat de numărul claselor de anul trecut.”, a mai spus Francisc Halasz.