Învățământul dual prinde contur la Caransebeș. Firmele au nevoie de mecanici auto, sudori și lăcătuși

Sistemul dual este viitorul învățământului românesc pe specializări. Astfel, elevii pot deprinde o meserie, iar la absolvire să se angajeze chiar la firmele la care au făcut practică. La Caransebeș iau ființă din acest an școlar (2019-2020) două clase de a IX-a, una la Liceul Tehnologic „Decebal” (fost mecanic) și una la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” (fost auto).

În învățământul dual, elevii parcurg mai multe etape. Mai întâi agenții economici transmit școlilor locurile și specializările de care au nevoie, după care cei trei factori implicați (agentul economic, școala și Primăria Caransebeș) încheie un contract în baza căruia fiecare parte își respectă clauzele, ne-a precizat directorul Liceului Decebal, profesor Mărioara Iova.

„În cazul nostru, pe lună agentul economic oferă 200 de lei, Ministerul Educației, prin școală, 200 de lei, iar Primăria – 100 de lei și posibilitatea oferirii și a unui prânz în viitorul apropiat pentru fiecare elev. Pentru școala noastră avem 3 solicitări din partea firmelor Chiulan – prelucrări metalice, Caromet Caransebeș – construcții metalice și Benning – fabricarea motoarelor, generatoarelor și transformatoarelor. Fiecare a solicitat locuri de sudori și lăcătuși, în total 22 de locuri pentru care am primit aprobare de la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin”, ne-a precizat prof. Mărioara Iova, directorul Liceului „Decebal”. „Este pentru prima dată când elevii îmbrățișează cu bucurie acest învățământ dual”, a mai spus aceasta.

Cea de-a doua clasă se va organiza la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”. Din cele 14 locuri, s-au ocupat 9 până în aceste zile, iar clasa se va ocupa cu siguranță în etapa a doua de înscrieri din 22-24 iulie. Calificarea elevilor va fi de mecanic auto, spune directorul unității de învățământ, Ana Petria Oprescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/