Învățământ special, atenție specială! Investiții de peste 4 milioane de lei în centrele de educație din Timiș

Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a afirmat nu de puţine ori că investiţiile în învăţământul special reprezintă o prioritate. Ca urmare, diferite astfel de centre din judeţ au avut parte în ultima perioadă de îmbunătăţiri.

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Paul Popescu Neveanu” a avut parte de reparaţii capitale, lucrările la corpul de clădire numărul 3 finalizându-se în acest an. Suma alocata de Consiliul Judeţean Timiș pe parcursul derulării contractului şi pentru finalizarea lucrării a fost de 2.857.659,24 lei. Clădirea avea plafoanele din trestie, era insalubră din punctul de vedere al instalației sanitare, pereții prezentau crăpături. Transformarea a fost una totală. Acum copiii beneficiază de un spaţiu propice pentru a-şi desfăşura activitatea.

În acest an, conducerea instituţiei are ca obiective dotarea sălii polisenzoriale, investiţia ridicându-se la 250.000 de lei şi achiziţionarea unei mese interactive care să permită interacţiunea mai uşoară cu elevii cu dizabilităţi. Costul acestei mese interactive SMART se ridică la 60.000 de lei. De asemenea, şi-a propus achiziţionarea unui fotoliu de stimulare-relaxare, în valoare de 36.000 de lei şi un cardio hit trainer pentru cabinetul de kinetoterapie care costă 42.000 lei.

Investiţii se fac şi la Liceul Teoretic Special Iris din Timişoara. Este vorba despre reabilitarea termică a spaţiilor interioare ale cantinei. Investiţia prevede o perioadă de execuţie de cinci luni, iar valoarea lucrării este de 775.306,40 lei. Lucrarea se află în curs de execuţie, până acum realizându-se anveloparea parțială a clădirii. În plan sunt şi recondiţionarea sistemului de iluminat în interior, refacerea finisajelor interioare, construirea unui grup sanitar pentru elevii cu deficienţe locomotorii şi refacerea căminelor aferente cantinei.

Şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” a beneficiat de fonduri de la Consiliul Judeţean în acest an. Au fost cumpărate 10 calculatoare cu licențe în valoare de 37.000 lei, s-au cumpărat teste psihologice care au costat 2.976 lei, 5 licențe Windows 5 +licențe Office care au ajuns la 9.500 lei, traseu psihomotric pentru copii de 2.800 lei, dar şi un sistem optimusic pentru terapii specifice copiilor cu C.E.S., de aproximativ 64.000 lei. Centrul Şcolar pentru Educaţe Incluzivă „Constantin Păunescu” din Recaş a beneficiat anul trecut, cu fonduri de la CJ, de reabilitarea aleii pietonoale, reabilitarea garajelor şi de sistem exterior de supraveghere video. De asemenea, a fost achiziţionată o autoutilitară. Investiţiile totale din 2019 s-au ridicat la 671.998 lei. Pentru acest an s-au aprobat reabilitarea terasamentului împrejmuitor, expertiza tehnică şi demolarea vechii cantine, dotarea a 9 săli de clasă cu mijloace IT modern (videoproiectoare, laptopuri şi table inteligente).

În ceea ce priveşte Centrul pentru Educaţie Inclusivă „Alexandru Roşca” din Lugoj, printre obiectivele realizate anul trecut cu fonduri de la CJ se numără un sistem de supraveghere video, de alarmă la incendiu şi antiefracţie, dar şi realizarea proiectării pentru construirea clădirii internatului şcolar, obiectivul urmând să continue în acest an cu faza de execuţie.

Centrul pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan” a avut ca principală lucrare de investiţie în acest an repararea acoperişului. Anul trecut însă investiţiile au fost multiple: amenajarea unei scări exterioare de evacuare de urgenţă, amenajarea, echiparea şi dotarea camerei ludice, amenajarea unei săli de ludoterapie şi achiziţionarea unui autoturism.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/