Armele unor personalități marcante din istorie vor putea fi admirate la Timișoara, în cadrul unei expoziții inedite!

Muzeul Naţional al Banatului aduce în fața vizitatorilor trusa cu pistoale de duel a lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I și revolverul generalului francez Henri Berthelot.

Obiectele fac parte din expoziția temporară „Fețele noi ale armelor vechi”, un evenimente organizat de Muzeul Național al Banatului împreună cu Muzeul Național de Istorie a României. Evenimentul aduce în atenția publicului o serie de obiecte cu un caracter deosebit din patrimoniul tehnico-militar al Muzeului Național de Istorie a României, realizate și folosite în prima parte a secolului al XX-lea, în special în timpul Primului Război Mondial.

Scopul expoziției „Fețele noi ale armelor vechi” este acela de a oferi publicului vizitator oportunitatea de a înțelege atât importanța restaurării în cadrul muzeului, care în această situație a presupus îmbinarea a două meserii atât de diferite și de rare în prezent: cea de restaurator și cea de armurier, cât și importanța armelor de foc pentru istoria tehnicii, precum și pentru istoria militară.

În cadrul evenimentului „Fețele noi ale armelor vechi” vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial, eveniment de primă importanță pentru istoria umanității și pentru istoria României, și anume: pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pușcă Lebel Fusil dʼInfanterie M. 1886, carabină Mauser Gewehr 98, pușcă Mauser M.1895, mitralieră Chauchat (CSRG) M.1915 și mitralieră Hotchkiss M.1914, precum și grenade și tuburi de proiectile. Aceste obiecte valoroase din colecția MNIR sunt adevărate inovații tehnice, care au fost înnobilate de o restaurare minuțioasă și constrângătoare din punct de vedere estetic și științific.

Vizitarea expoziției se va realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirus (COVID-19).

Expoziţia va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, în perioada 15 august-2 septembrie. Va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru celelalte categorii, biletul de intrare este 10 lei.