Luca Mălăiescu: “Ne vor invidia toate orașele din Caraș-Severin!”

Administrația locală din orașul Oțelu Roșu are mult de recuperat, după ce Împăratul Simi a îngropat-o în datorii. Partea bună a lucrurilor este că actualul primar, Luca Mălăiescu este optimist că lucrurile se vor îndrepta.

Domnule Mălăiescu, a trecut o jumătate de an de când aţi preluat mandatul de primar al oraşului, ceea ce înseamnă că ştiţi exact care sunt problemele de la nivelul administraţiei locale şi, totodată, puteţi anticipa încotro se îndreaptă Oţelu Roşu.

Am preluat o primărie cu foarte multe probleme, cu datorii, cu tot felul de încurcături, fără niciun proiect pe fonduri europene depus şi câştigat, cu credite, cu debite uriaşe la facturi, şi câte şi mai câte. Mai grav este că în oraş nu se vede că s-ar fi cheltuit vreun leu. Oraşul a stat pe loc foarte mulţi ani, a rămas în urmă din multe puncte de vedere, şi nu mai e timp de pierdut sau de căutat vinovaţi. Asta o face instanţa, pentru că ştiţi bine ce se întâmplă cu fostul primar. Nu avem prea mulţi bani. Ba, dimpotrivă, dar să ştiţi că şi cu bani puţini se pot face lucruri vizibile şi benefice pentru oraşul Oţelu Roşu. Eu vreau să marşez pe proiecte finanţate din bani europeni, ceea ce la Oţelu Roşu până acum nu s-a întâmplat. În oraş nu sunt locuri de muncă şi tocmai din acest motiv am purtat deja discuţii cu mai mulţi posibili investitori, cu unii chiar s-au concretizat şi am reuşit să atragem sume importante la bugetul local, dar totodată să dăm câtorva zeci de oameni de lucru. Eu sunt convins că şi Oţelu Roşu poate fi atractiv şi că lucrurile se vor schimba în bine.


Existau semnale cu privire la mai multe nereguli care s-ar fi întâmplat în Primărie în timpul mandatului fostului primar, motiv pentru care aţi comandat un audit. Se confirmă temerile?


Într-adevăr, este în lucru un audit, pentru că e normal să ştim şi noi foarte exact ceea ce am preluat. Raportul de audit e în lucru, concluziile le vom afla abia când auditorul va termina de verificat toate documentele. Sunt multe nereguli din ceea ce am apucat să văd până acum şi acest audit la nivelul Primăriei ne va arăta exact cât de grea e moştenirea de la fostul primar. Probleme sunt destule, am remarcat asta de la bun început, achiziţii la preţuri dubioase, locuinţe ANL ocupate de persoane care nu aveau niciun drept, printre care fostul primar, fostul vice şi alţi angajaţi ai Primăriei, şi multe altele. Dacă vor fi depistate şi alte probleme, probabil că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere de organele competente.


Timpul a fost scurt, dar multe locuri din oraş s-au deja schimbat în bine. Permite bugetul local extinderea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii şi înfrumuseţare şi în alte zone ale oraşului?

Eu am stat foarte mult de vorbă cu oamenii şi în campanie, le-am cunoscut problemele, doleanţele şi asta mă ajută foarte mult acum, când sunt primarul oraşului Oţelu Roşu. Pot să iau mai uşor hotărâri şi să vin în sprijinul lor. Cu bani puţini vreau să fac lucruri vizibile, de care să se bucure locuitorii oraşului. Pentru copii trebuie să acordăm o atenţie foarte mare. Puţină vopsea, curăţenie, câteva maşini de nisip şi am reuşit să punem la punct nişte locuri de joacă pentru copii, de care ei se bucură din plin. Am deschis în vară ştrandul, am început reabilitarea unor străzi şi trotuare, am adus pubele moderne pentru gunoi, am montat bănci noi, cumpărate la preţuri foarte mici faţă de anii precedenţi, am amenajat de sărbători centrul oraşului cum nu a mai fost vreodată şi nu ne oprim aici. Casa de Cultură a e şi ea modernizată în momentul de faţă. Pot spune că a fost doar începutul. Avem proiecte multe pentru că vreau să facem din Oţelu Roşu unul din cele mai frumoase oraşe din Caraş-Severin.


Pentru că tot aţi adus vorba de proiecte, ce v-aţi propus pentru viitorul imediat apropiat?

În primul rând vreau să atrag investitori ca să avem locuri de muncă. E una din cele mai mari probleme ale oamenilor din oraş. Unul dintre proiectele de viitor este să facem un parc european, un orășel al copiilor. Sunt sigur că ne vor invidia toate orașele din Caraș-Severin. Am discutat deja cu o firmă din Germania, iar investiția noastră va fi unică în România. Părinții și copiii vor fi bucuroși să meargă în Orașul Copiilor de la Oțelu-Roșu. Vom continua modernizarea străzilor şi trotuarelor, vom mai face câteva locuri de joacă pentru copii şi un complex sportiv cu teren de fotbal cu nocturnă şi două terenuri de tenis. Mă gândesc şi la amenajarea falezei, dar le promit cetăţenilor şi o altă mare surpriză, legată de centrul oraşului. Acesta se va schimba radical, vom avea cel mai frumos centru civic din judeţ, dar voi oferi mai multe amănunte în momentul în care e gata proiectul.


Vă mulţumesc!