INTERVIU. Cum să îți ajuți copilul să își atingă potențialul maxim?

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Daiana Colceriu, expert în educație, va fi prezentă la Reșița cu prilejul unui seminar care are ca temă “Inteligența emoțională a copilului”. Astfel că, specialistul a răspuns câtorva întrebări pentru lămurirea unor aspecte legate educația celor mici.

Lumea în care cresc copiii de astăzi a devenit extrem de dinamică și imprevizibilă, iar lucrurile pe care le-am învățat de la părinții noștri nu-i mai ajută pe cei mici să-și găsească locul într-o societate care se schimbă de la o zi la alta. Una dintre calitățile esențiale care îi ajută să facă față provocărilor vieții, să-și găsească propriul drum și să ajungă oameni fericiți și împliniți este inteligența emoțională, o trăsătură pe care copiii nu și-o pot dezvolta fără sprijinul adulților de care depind. Însă, de multe ori, părinții crescuți într-o perioadă în care inteligența emoțională nu conta, au dificultăți în a le oferi fiilor și fiicelor lor exact lucrul de care au cea mai mare nevoie. Daiana Colceriu, licențiat în psihologie și instructor certificat de Aware Parenting, explică, în cadrul unui interviu, cum putem să ne ajutăm copiii să ajungă la performanța maximă de care sunt capabili.

Daiana Colceriu va  susține  la  Reșița  conferința  “Inteligența  emoțională  a  copiilor”,  adresată părinților, bunicilor, bonelor și cadrelor didactice. Evenimentul se desfășoară vineri, 5 iunie 2015, de la ora 17.00, in Aula Magna  Universității “Eftimie Murgu” din Reșița.

De ce au nevoie copiii de inteligență emoțională?

Sunt copii agresivi și copii pașnici, copii mai mult sau mai puțin comunicativi, copii mai mult sau mai puțin atașați de părinți, copii mai mult sau mai puțin dornici să învețe. Având grijă de emoțiile lor, îi ajutăm să fie mai fericiți, mai sociabili, să aibă rezultate mai bune. Studiile arată că  58 la sută din performanța unui om este datorată inteligenței emoționale. Un copil poate atinge performanță maximă doar cu ajutorul unui adult (părinte, bunic, educator).

În ce fel pot părinții contribui la dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor lor?

Ei sunt cei care contribuie cel mai mult. Ei trebuie să îi ajute pe copii să își recunoască și să își gestioneze emoțiile, să le accepte, să îi asculte cu empatie. Nu este ușor pentru că am fost crescuți într-o țară în care inteligența emoțională nu a prea contat. Sunt foarte multe situații pe care părinții nu știu să le gestioneze sau în care aceștia reacționează “natural”, adică în modul în care ne tratau părinții noștri pe noi. Lumea s-a schimbat foarte tare, iar copiii noștri vor avea nevoie de cu totul alte abilități pentru a reuși în lumea în care vor trăi peste 20 de ani.

Ce teme veți aborda la conferință?

Vom povesti despre cum să ne disciplinăm copiii într-un mod pozitiv (fără pedepse și fără recompense), despre cum îi învățăm pe copii să-și recunoască emoțiile, dar și pe ale celorlalți, despre motivele crizelor de furie și modul în care le putem gestiona, despre motivele din care plâng copiii și modul în care reacționăm în diverse situații, despre fricile copiilor, despre empatie.

promovare banner maxagro

Oare există posibilitatea educării copiilor fără pedepse și fără recompense?

Da, există, iar acest lucru nu înseamnă că un copil face ce vrea, când vrea, cum vrea. Puneți-vă în locul lor:  v-ar plăcea oare să fiți manipulați zilnic, să fiți șantajați? Adică, dacă faci ce îți spun eu, îți dau ceva, adică ești recompensat, iar dacă nu, îți retrag anumite privilegii. Nu ne putem dresa copiii astfel. Le-am arăta că îi iubim în funcție de ceea ce fac. O astfel de abordare funcționează doar pe termen scurt, iar copilul va ajunge să nu își găsească motivația de a face lucruri, îi va scădea stima de sine. La conferință, vom povesti despre alternativa la această metodă de educație, despre educația democratică și, anume, despre cum facem reguli și stabilim limite fără a-i pedepsi sau recompensa pe copii, despre cum gestionăm situațiile dificile,fără a le scădea stima de sine și arătându-le că îi iubim necondiționat.

De ce ar dori un părinte să participe la această conferință?

Pentru că își dorește o relație pe termen lung cu copilul lui, o relație mai bună decât o are cu părinții lui, pentru că trăiește momente în care nu știe cum să reacționeze, pentru că are nevoie de anumite confirmări, pentru că își dorește să dezvolte la maximum potențialul copilului lui. Este foarte periculos să facem experimente pe copiii noștri, urmând sfatul unei bunici sau a unei mămici cu care am discutat într-un parc. Când avem o problemă, obișnuim să mergem la un expert. De ce nu am proceda la fel când nu știm cum să gestionăm o situație cu copilul nostru?

În zilele noastre nu ne mai bazăm pe un scenariu foarte sigur: vom urma o grădiniță, o școală, o specializare, iar apoi ne vom angaja într-un loc sigur din care vom ieși la pensie. Lumea în care cresc copiii noștri a devenit foarte dinamică și imprevizibilă (nu știm în ce țară își vor urma studiile, unde vor activa profesional, nu știm multe). De aceea este foarte important să le oferim o educație bazată pe respect, să-i clădim frumoși cu o bază emoțională puternică, astfel ca ei să poată lua deciziile cele mai corecte pentru când vor deveni adulți.

Mai multe detalii despre eveniment gasiţi pe:  www.academiairis.ro!

FOTO: http://centrulheidi.ro

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/