International Film Festival ar putea bifa o nouă ediţie pe faleza Dunării

po 1000x100px (3)

Cinefilii din Moldova Nouă ar putea fi invitați și în acest an pe faleza Dunării să ia parte la o săptămână de proiecții gratuite, totul în cadrul celei de-a treia ediții a International Film Festival.

Chiar dacă, din pricina contextului epidemiologic, o serie de evenimente programate să aibă loc în acest an au fost anulate sau reprogramate, Casa de Cultură Moldova Nouă nu renunță la ideea organizării unei noi ediții a festivalului de film, mai ales după succesul înregistrat atât în 2018, cât și în 2019, la care se poate adăuga și faptul că locul ales pentru rularea peliculelor nu este un spațiu închis, faleza Dunării potrivindu-se astfel situației generate de noul coronavirus.

„Festivalul de film de la Moldova Nouă e deja un eveniment de suflet pe care l-am generat aici, în urmă cu trei ani. Avantajul principal rămâne acela că el se desfășoară în aer liber, pe faleza Dunării. Din acest motiv ne-am dorit să facem tot posibilul ca să revenim cu o nouă ediție și să nu-l anulăm și pe acesta, la fel cum am făcut-o cu alte evenimente programate în precedentele luni scurse. Din fericire, spațiul acolo e destul de generos și ne permite să aplicăm măsurile de protecție și distanțare impuse de autorități, fără a afecta în vreun fel desfășurarea evenimentului. De asemenea, avem în gând să înlocuim tradiționalele băncuțe cu scaune, astfel încât fiecare loc să fie bine stabilit, ceea ce, în plus, a fost o dorință mai veche pe care am salvat-o de la precedenta ediție și care, oricum, va reprezenta un confort suplimentar pentru cei care decid să participe și să urmărească proiecțiile. Rămâne însă de văzut cum evoluează situația pandemiei și ce măsuri se vor mai impune până la eveniment, dacă se vor mai impune. Ideea e că ne dorim să facem toate eforturile ca lucrurile să fie în regulă din acest aspect.”, a declarat directorul instituției culturale din Moldova Nouă, Dorin Tismănariu.

La fel ca în anii precedenți, evenimentul cultural ar urmă să aibă loc în cea de-a doua săptămână a lunii august, iubitorii filmelor de calitate putându-se delecta cu o gamă variată de proiecții pe parcursul a șapte zile consecutive.

Deși ideea de bază a festivalului de film se referă la promovarea filmului românesc pentru toate vârstele, o idee venită din Cadrul „Banatul Montan Film Festival”, realizat de câțiva ani, în perioada verii, în mai multe orașe din Caraș-Severin, diferența între orașul de la Dunăre și celelalte zone urbane, parte din acest concept, se referă la faptul că „noi ne-am orientat nu doar spre a promova filmele românești, ci și pe cele internaționale, realizând, de pildă, o colaborare cu vecinii noștri sârbi pentru comunitatea de aici. Din acest motiv l-am numit, generic, Moldova Nouă International Film Festival și, după prima ediție, am tot plusat la capitolul internațional, ceea ce, firește, îmi doresc să rămână în continuitate.”, a mai completat Tismănariu.

Referitor la cum a debutat totul și cine au fost partenerii de încredere ai organizatorilor din Moldova Nouă, directorul Casei de Cultură a ținut să detalieze:

Noi am mers de la bun început pe aceeași structură, având un program cu șapte zile de proiecții. În demersurile realizării, am avut parte mereu de o colaborare excelentă cu Casa de Cultură «George Suru» din Caransebeș și cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), partenerii noștri care gestionează întreaga umbrelă a festivalului. La fel, Asociația Artiștilor de Film din Serbia ne-a sprijinit pentru ideea de a proiecta și filme sârbești, iar anul trecut am realizat în plus, în premieră prin Casa de Cultură Moldova Nouă, o colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, care ne-a oferit un film italian foarte bine primit aici, pe Faleza Dunării. În plus de partenerii noștri, printre alții, am rămas deja cu amintiri frumoase de la prezența domnului Ion Păun Otiman, membru titular al Academiei Române, și a regizorului Momcilo Mrdakovic, care și-a văzut propriul film regizat alături de oamenii din Moldova Nouă. Sigur, cadrul cu Dunărea alături a ajutat în fiecare an. E un sentiment relaxant și inedit să vizionezi o proiecție de film într-o locație ca a noastră”.

Sursa foto principal: echirolles.fr.