Inteligența artificială – viitoare soluție pentru nevăzători. Conceptul a fost creat de doi studenți care studiază la Timișoara

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Robotul Bionica, un aparat creat de doi studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare de la Politehnica din Timișoara, este marele câștigător al ediției din acest an a competiției RoboTEC. Dispozitivul a fost gândit să vină în ajutorul persoanelor nevăzătoare, să îi ajute în orientare și să îi ghideze în a găsi diverse lucruri de care au nevoie.  

Teodora Godea și Sebastian Nagy sunt cei doi studenți politehniști care au câștigat premiul I la ediția a VI-a a RoboTEC. Dispozitivul creat de ei este menit să îi ajute pe nevăzători în orientare. Tinerii au lucrat aproximativ trei luni, în anul pandemiei, să pună cap la cap toate elementele, astfel încât robotul să fie 100% funcțional. Aparatul are două dispozitive: un set de ochelari și un baston.

„Singura temă pe care o aveam era să construim ceva util și ne-am gândit la această categorie de persoane cu dizabilități pe care să îi ajutăm. Cea mai dificilă parte a fost interacțiunea robotului cu persoana care îl poartă, pentru că trebuia să facem ca dialogul dintre robot și persoană să fie cât mai uman și natural, la îndemâna utilizatorului, să îl poată folosi românii, străinii, orice categorie de vârstă și să fie foarte ușor de învățat ceea ce face proiectul, să îl utilizeze super facil.”, a declarat Teodora Godea.

 „Robotul are un microfon și utilizatorul comunică audio cu el, îi dă comenzi. Ca să inițieze o comandă, utilizatorul poate să spună «Hello, Bionica!», apoi i se va răspunde, iar utilizatorul va spune «Can you find me…» și spui numele unui obiect. Robotul va face o poză și va ghida utilizatorul către acel obiect.”, a povestit Sebastian Nagy.

Robotul are însă mai multe funcționalități, cum ar fi căutarea unui obiect, mai spune Teodora.

„O altă facilitate este cea de recunoaște a persoanelor dragi. Poate nevăzătorul se află într-o încăpere în care nu poate să strige, este în imposibilitatea de a striga persoana draga; îl poate ruga pe Bionica să îi găsească pe mama, tata, în cazul în care utilizatorul este un copil. Proiectul are mai mulți senzori care să avertizeze dacă se află în câmpul vizual al utilizatorului un obstacol. De asemenea, bastonul ajută la ocolirea obstacolelor care se află la nivelul solului.”, a explicat Teodora.

Muzeul TM

Cei doi tineri cred că principala calitate a robotului creat de ei ține de utilitatea produsului.

„Personal, cred că robotul nostru a fost complex, are multe funcționalități și o utilitate. Dacă ar trebui, ar putea fi folosit chiar în momentul acesta. Nu e un produs care să fie pus pe piață, dar ar putea fi acum folosit.”, a declarat Sebastian.

Competiția din acest an a strâns 31 de participanți din 5 țări. Premiul doi a fost câștigat de o echipă de elevi români, elevi care au dezvoltat un dispozitiv pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Este vorba despre o cârjă care are senzori atașați și care vibrează când utilizatorul întâmpină obstacole. Locul trei a fost câștigat de o echipă de  studenți ucraineni care au propus un robot care se adaptează în funcție de spațiul prin care trebuie să pătrundă. Poate traversa spații foarte strânse și identifica înfundături, însă poate prelua și obiecte pierdute.

„Am organizat a VI-a ediție în format hibrid. Am avut o probă care s-a desfășurat fizic la facultate, în cadrul căreia roboții trebuiau să urmărească un traseu destul de complex, să urmărească de fapt linia acelui traseu și să ajungă la final fără să părăsească traseul și două probe online, una de programare în ceea ce înseamnă inteligența artificială și una de freestyle, unde am căutat idei inovatoare de roboți sau de forme care utilizează ideea de inteligență artificială  care să rezolve probleme. Ne-am bucurat de idei inovative. Am văzut câștigătorii care s-au întrecut pe ei înșiși cu proiectele propuse și suntem mulțumiți de rezultate în acest context inedit, în ultimul an a fost foarte greu pentru elevii de liceu să mai participe la cluburi de robotică din cauza pandemiei.”, a declarat președintele Ligii AC de la Politehnica din Timișoara, Alexandru Luca.

Tinerii câștigători au fost răsplătiți cu premii în bani, oferite de partenerul principal al ediției, Continental Automotive.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/