Înțelegere ca la carte în alianța locală! PNL și USR au împărțit banii pentru primăriile din Timiș

placuta judetul timis
untitled design set 970x90 px

Consilierii județeni au aprobat, vineri, repartizarea banilor pentru primăriile din Timiș. E vorba despre sumele din fondul la dispoziția consiliului județean, dar și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Primăria Timișoara a renunțat la bani în favoarea localităților conduse de primari USR. 

Consiliul Județean Timiș a distribuit în total 32.994.000 lei primăriilor din județ, din fondul pe care îl are la dispoziție anul acesta. În referatul care însoțește documentul aprobat de consilieri se arată că CJT „a solicitat în scris tuturor unităților administrativ-teritoriale prezentarea de cereri pentru acordarea de sume (…), respectiv sume pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii”.  Au existat însă și înțelegeri între grupurile politice reprezentate în CJT.

„S-au împărțit ca anii trecuți, s-a discutat cu primarii, a fost o discuție între liderii de grup din consiliul județean. Spre exemplu, USRPLUS a primit 1.400.000 lei și s-a împărțit în funcție de cum ne-am înțeles cu primarii și care sunt necesitățile lor. În rest, din câte știu, banii s-au împărțit aproximativ egal între partide. Însă de aceea se vede o sumă mult mai mare la primăriile USRPLUS, pentru că Timișoara a renunțat la suma respectivă. (….)  Primăria Timișoara a primit zero, pentru că a fost o discuție între primăriile USRPLUS și a renunțat în favoarea primăriilor din Foeni și Cenad. Ghizela primește în fiecare an suma cea mai mare pentru că are în zona respectivă deponeu.”, a declarat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

Astfel, cele mai multe localități primesc 346.000 lei; cei mai mulți bani merg spre Ghizela – 994.000 lei, iar comuna Foeni primește 500.000 lei.

Pe de altă parte, pentru drumurile județene și comunale, CJ Timiș are la dispoziție anul acesta, din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, 20.706.000 lei. Pentru drumurile județene s-a repartizat 7.706.000 lei, iar pentru cele comunale – 13.000.000 lei. Criteriul: lungimea și starea tehnică a drumurilor.

Printre localitățile care vor primi cele mai mari sume se numără Făgetul – 503.000 lei, Moravița – 392.000 lei, Pișchia – 362.000 lei și Teremia Mare – 322.000 lei. Pentru anii 2023-2025, estimările sunt similare. Parța, Pădureni, Pesac, Bucovăț, Cărpiniș, Checea, Fibiș, Ghizela, Becicherecu Mic, Biled, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Timișoara și Buziaș nu vor primi niciun leu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/