Întâlnire între Casa de Asigurări și medicii de familie

Deși noul contract cadru între medicii de familie și Casa de Asigurări de Sănătate nu prevede foarte multe modificări față de anul trecut, reprezentanții Casei de Asigurări au hotărât să le mai explice o dată medicilor normele din contract.

Ideea întâlnirii de astăzi între medicii de familie și Casa de Asigurări de Sănătate a fost identificarea problemelor cu care se confruntă cadrele medicale în relația lor cu asigurații. „Având în vedere că noul contract cadru a intrat începând cu 1 aprilie, am dorit să vedem modul de înțelegere al medicilor de familie a normelor metodologice și a noului contract cadru, să le prezentăm noutățile și să aflăm problemele pe care le întâmpină. Nu sunt foarte multe noutăți, mai mult dorim să aflăm noi  de la medici ce neclarități au, pentru îmbunătățirea celui asigurat, cum putem să remediem problemele și cum putem să îi ajutăm noi pe ei, astfel încât asigurații noștri să fie în regulă”, explică Tudorița Nicula, directorul Casei de Asigurări de Sănătate.

Noul contract cadru nu vine cu modificări semnificative, drept care conducerea asociației de medici nu are în plan organizarea de proteste. Totuși, acest contract aduce o veste proastă pentru pacienți, cei care ajung la medic peste media de 20 de persoane pe zi sunt nevoiți să își plătească rețeta.  „Mare diferență între anul trecut și acest an nu este, există o mică facilitate pentru medicii primari. Dacă până anul trecut aceștia primeau 20 la sută mai mult pentru capita, adică punctele realizate pe pacienții înscriși, anul acesta primim 20 la sută și pentru serviciile pe care le prestăm. Numărul de pacienți rămâne, în medie, 20 de persoane pe zi, chiar dacă noi, medicii, primim și mai multe de atât. Însă de acum încolo, pentru cei care vor depăși numărul 20, rețeta va fi cumpărată de pacient, chiar dacă este asigurat și chiar dacă își achită toți banii la sănătate”, a declarat Maria Preda, președintele Asociației Medicilor de Familie Caraș-Severin.

banner 1000 x 100 hd