Elevii reşiţeni apără drepturile femeii

În cadrul celei de-a doua dezbateri – Reşiţa High School Model United Nations 2013 -, care a debutat astăzi la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa, aproximativ 30 de elevi de liceu din Caraş-Severin au simulat o conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, jucând rolul de delegaţi ai statelor.

Prin tragere la sorţi, aceştia au fost desemnaţi să reprezinte câte un stat, au purtat o serie de discuţii, au negociat, au dezbătut şi au ţinut discursuri pe tema Eliminarea discriminării şi a violenţei împotriva femeii”, încercând să vină cu o soluţie pentru a rezolva această problemă, întreaga activitate desfăşurându-se în limba engleză.

Chiar dacă la început există întotdeauna o mică reticenţă, iar conceptul este unul mai complex, participanţii sunt ajutaţi de cei doi moderatori, astfel încât să înţeleagă ceea ce trebuie, respectând regulile de participare. Sunt bine pregătiţi atât din punctul de vedere al limbii engleze, cât şi al cunoştinţelor despre tema respectivă”, declară pentru Express de Banat Adelin Miclău, preşedintele Asociaţiei Tineretul ONU din România, filiala Banat.

Dezbaterea organizată este foarte importantă pentru elevii participanţi. „Ne dezvoltă personalitatea şi, practic, simţim pe propria noastră piele ceea ce s-a întâmplat la Conferinţa din 1979”, a fost părerea elevului care a reprezentat România la această conferinţă.

conferinta vuia   conferinta Traian vuia

Un cuvânt de spus a avut şi conducerea liceului gazdă

Suntem onoraţi de faptul că filiala Banat a Asociaţiei Tineretul ONU din România a decis să desfăşoare şi această a două etapă la şcoala noastră. Faţă de prima ediţie, anul acesta s-au înscris de două ori mai mulţi elevi, ceea ce mă face să cred că tinerii din ziua de azi sunt decişi să-şi asume răspunderea pentru poziţiile pe care le au şi pentru argumentele pe care doresc să le susţină”, a afirmat profesor Silvia Nicolaescu, director al Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa.

Întâlnirea Reşiţa High School Model United Nations 2013 continuă şi mâine la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa, fiind organizată de Asociaţia Tineretul ONU din România – Filiala Banat, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Traian Vuia”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi Interact Club Reşiţa.

Asociația Tineretul ONU din România este o organizație neguvernamentală, înființată și condusă de către tineri, al cărei scop  este promovarea valorilor, principiilor și activităţilor ONU în rândul tinerilor români, al societății românești și al comunității internaționale. În vederea realizării acestui obiectiv, Asociația Tineretul ONU din România organizează simulări ale organizaţiilor internaţionale, conferinţe, seminarii, workshop-uri, dezbateri etc.

banner 1000 x 100 hd