Insule inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor în cartierele din Timișoara, cu bani europeni

insula inteligenta

Primăria Timișoara intenționează să acceseze bani europeni cu scopul de a realiza nu mai puțin de 100 de insule inteligente supraterane de colectare selectivă a deșeurilor. Astfel, timișorenii vor putea arunca gunoiul cu cartela. Investiția se ridică la peste un milion de euro.

Primăria Timișoara vrea să modernizeze sistemul de colectare a deșeurilor. Așadar, instituția a pregătit un proiect pe care vrea să-l depună în vederea accesării de fonduri europene, prin PNRR, pentru construirea a 100 de insule inteligente supraterane de colectare selectivă a deșeurilor. Dacă proiectul va fi implementat, timișorenii care locuiesc la bloc vor putea arunca gunoiul cu cartela.

Potrivit reprezentanților instituției, cele 100 de insule inteligente vor asigura capacitatea de colectare a deșeurilor pe cinci fracții de la nivel de condominii și cvartale de blocuri. Insulele de colectare vor fi supraterane, cu containere încasetate și fiecare container va avea o capacitate de 1,1 metri cubi. Fracțiile de colectare sunt: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton. Costul per insulă este estimat la 10.000 de euro.

Facem un pas înainte pentru responsabilizarea noastră, a tuturor, privind modul în care ne aruncăm gunoiul. Dacă-l aruncăm cu completă nepăsare, prețul îl plătim împreună – deponeuri ilegale, tone de deșeuri care ajung la groapa de gunoi și poluare. Până la final de 2024, vrem să implementăm o soluție nouă pentru colectarea separată a gunoiului din oraș prin aceste insule ecologice inteligente, ca să complementăm eforturile deja existente prin colectarea din ușă în ușă. Mai avem câteva proiecte în lucru, fie la nivel municipal, fie împreună cu alte instituții, printre care și construcția unui centru de colectare nou, unde să poată fi aduse deșeuri voluminoase, mobilier de exemplu, deșeuri biodegradabile ori deșeuri din construcții și apoi să fie valorificate”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Fiecare insulă de colectare va fi digitalizată, va avea acces restricționat prin cartelă (minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondați unei insule) și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.

Cererea de finanțare a fost aprobată, vineri, de Consiliul Local Timișoara. Valoarea cererii este de peste 1,1 milioane de euro, cu TVA inclus. Termenul limită de efectuare a recepției la terminarea lucrărilor este sfârșitul anului 2024.

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/