Insule ecologice digitalizate pentru Oravița! O nouă finanțare prin PNRR, bifată de Primărie

insule ecologice digitalizate

Proiectul depus de administrația locală din Oravița a obținut un punctaj foarte bun, clasându-se pe locul 39 din 167 la nivel național, practic primul din Caraș-Severin. Odată cu accesarea fondurilor din PNRR, în oraș vor fi instalate 25 de insule ecologice digitalizate.

Proiectul a fost selectat în cadrul apelului PNRR/2022/C3/I.1.B aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 1 – Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune – Subinvestiția I.1.B – Construirea de insule ecologice digitalizate.

Oravița a reușit să obțină 85 de puncte din 100, clasându-se pe locul 39 la nivel național. Valoarea eligibilă a proiectului este de 1,805,456.50 de lei. Cu aceste fonduri vor fi amplasate în oraș 12 insule supraterane încasetate cu cinci containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton și alte 13 insule supraterane compuse din cinci containere supraterane staționare proiectate și fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele cinci fracții: biodegradabil – între 2 mc și 3 mc; rezidual – între 2 mc și 3 mc; sticlă – între 2 mc și 3 mc; plastic și metal – între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton – între 3 mc și 5 mc.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor, sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate și modul GSM pentru transmisie date. De asemenea, va exista o bază de date privind beneficiarii serviciului și o interfață de facturare pentru toate unitățile administrativ-teritoriale beneficiare.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/