Insula Cotu Mic, abandonată! Locul este plin de lemne și gunoaie rămase de la ultima inundație

Situația este mult mai gravă decât cea care se vede de pe Pasarela Leucuța. De la inundațiile din luna iunie a anului trecut, aceasta este invadată de lemne și de tot felul de mizerii aduse de apele râului Timiș.

Aproape tot perimetrul este acoperit de lemne, din capul insulei și până la podul de cale ferată. Sunt sute de arbori și crengi, care cu siguranță vor da multe bătăi de cap autorităților locale, în încercarea de a le evacua de-acolo. Baraca unde sunt depozitate mai multe lăzi este înconjurată de gunoaie. Sălcii de mari dimensiuni blochează trecerea pe sub pasarelă. Și perimetrul unde funcționa restaurantul și terasa arată ca după război. Când plouă, apa se prelinge prin tavan și pe pereți în interior. Geamurile sunt sparte, iar uși nu mai există. Un investitor lugojean a încercat să reabiliteze clădirea, dar după inundații a renunțat. Prin locul unde în trecut se organiza celebra discotecă e greu de traversat, din cauza gunoaielor, crengilor și a noroiului. Singurul care a rămas într-o stare cât de cât bună este bazinul. Edilii locali vor să igienizeze locul. „Am fost personal împreună cu domnul primar și am văzut ce este acolo. E dezastru pe toată insula și imediat ce vremea se va mai îndrepta, cu oamenii de la salubritate, vom face curățenie acolo”, a declarat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Digul de protecție, prioritar

leader board 728 x 90 px

Administrația locală a anunțat că vrea să recupereze și să repună în funcțiune și facilitățile de agrement acvatic și sportiv de pe insula din Cotu-Mic, însă prioritară este refacerea digului de apărare al insulei, care a suferit daune majore în 2020. „Trebuie să găsim finanțare pentru refacerea digului distrus de ape. Vom încerca să obținem fonduri de la Guvern, pentru că e nevoie de o sumă destul de mare. Deja am adresat o solicitare în acest sens. Voi avea și o întrevedere cu ministrul de resort, pentru a prevedea fondurile necesare în bugetul celor de la Apele Române Banat. Vom aloca și bani de la buget pentru refacerea bazinului și ce mai aparține de baza de acolo”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului. Baza de agrement de pe insulă a fost ridicată la mijlocul anilor ’80 și a fost mulți ani un punct de atracție apreciat de lugojeni.