Instituțiile de cultură, nimicite de legi

Criza de personal, lipsa banilor și intenția de regionalizare a instituțiilor statului ar putea duce la dispariția uneia dintre instituțiile de cultură din Caraș-Severin. Rolul acesteia este cu atât mai important, cu cât Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național protejează patrimoniul arheologic al județului.

Patrimoniul arheologic al județului cuprinde structurile, construcțiile, ansamblurile arhitecturale, siturile amenajate, mărturiile mobile, dar și monumentele de altă natură. Existența Direcției este cu atât mai importantă, cu cât trecutul și identitatea Banatului Montan sunt protejate prin existența ei. Chiar și cu personalul actual, instituția face față cu greu protejării monumentelor. Asta pentru că, deși organigrama instituției prevede încadrarea unui arheolog pe funcție, posturile din administrație sunt blocate, astfel că misiunea insituției este deturnată de minusurile birocratice.

„Ar fi trebuit să avem arhictecți, arheologi, dar nu avem așa ceva. Și așa, cu personalul existent ne este greu să ne descurcăm, dar dacă va rămâne un singur om pe tot Carașul care să gestioneze toată activitatea pe care o avem în prezent”, a spus directorul DCCPCN, Liubița Raichici. Aceasta a făcut referire și la costurile de întreținere a instituției. „Pot spune că reducerea posturilor și regionalizarea Direcției pentru Cultură nu înseamnă o economie exorbitantă la bugetul de stat. Asta, mai ales că bugetul total pentru salariile tuturor angajaților este de 7.000 de lei”, a adăugat directorul.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Liubița Raichici a făcut apel la autoritățile județene să o ajute în demersul său privind deblocarea postului de arheolog, problemă pentru care ar avea promisiuni că s-ar putea rezolva chiar și de la centru.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/