Instanțele din județ și-au deschis porțile pentru publicul larg

Elevi și studenți, nu doar justițiabilii, au trecut ieri cu multă curiozitate pragul instanțelor sau parchetelor din județ, cu prilejul Zilei Justiției Civile.

Aceștia au putut vedea unde își desfășoară activitatea magistrații, au pledat sau au putut sta la bară ori chiar au învățat despre utilitatea și funcționalitatea sistemului ECRIS, cel care administrează portalul tuturor instanțelor din România.

„Am încercat să facem o prezentare a instanţei, dar mai ales partea electronică şi nevăzută a dosarelor instanţei, pentru că este un subiect mult dezbătut şi, de multe ori, contestat de către persoane care nu cunosc activitatea noastră. În încercarea de deschidere către public am dorit să le arătăm celor care ne-au vizitat cum funcţionează aplicaţia ECRIS şi care este corespondentul ei cu portalul instanţelor ce oferă informaţii despre orice dosar, de la părţile implicate, la datele şedinţelor de judecată şi la soluţiile fiecărei şedinţe, inclusiv amânarea sau soluţia dată”, explică Daniela Deteşan, purtător de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin.

leader board 728 x 90 px

Printre vizitatorii Tribunalului Caraş-Severin s-a numărat şi un grup de studenţi de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa. A fost un adevărat curs de drept, predat de judecătoarea Daniela Deteşan. „A fost extraordinar de interesant! Este pentru prima dată când mă aflu într-o sală de judecată. Mi-a plăcut faptul că am învăţat atât de multe. Am câştigat mult mai mult decât dacă scriam ore în şir în sala de curs, fără a interacţiona cu cineva”, a spus unul dintre studenţii de la Administraţie Publică din universitatea reşiţeană.

Prin organizarea evenimentelor de Ziua Europeană a Justiţiei se doreşte o creştere a gradului de transparenţă a procedurilor judiciare, în aşa fel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetăţean. La iniţiativa Consiliului Europei şi al Comisiei Europene, Ziua Europeană a Justiţiei este celebrată în întreaga Europă la 25 octombrie. Obiectivul declarat al acestei zile este de a ajuta cei 800 de milioane de cetăţeni din cele 47 de state membre să fie mai bine informaţi asupra drepturilor lor şi asupra modului în care funcţionează justiţia în viaţa de zi cu zi.