Inspectorii de muncă, luați la bani mărunți pentru că nu dau amenzi în pandemie: „Sunt tot felul de scuze, e o situație tare ingrată”

terase piata victoriei

Subprefectul de Timiș Ovidiu Drăgănescu le-a cerut inspectorilor de muncă din județ explicații legate de motivele pentru care nu au amendat angajatorii în pandemie. Din cele 530 de sancțiuni date de ITM Timiș pe Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, doar 10 au fost amenzi, restul avertismente. 

Pentru acest an, inspectorii de muncă spun că au primit o singură sesizare de nerespectare a normelor în pandemie. Aceasta a fost depusă de sindicatul unei societăți comerciale și sesiza nerespectarea distanțării în mijloacele de transport cu care sunt duși și aduși muncitorii la serviciu.

„Am făcut controale și dimineața, și seara și nu s-a dovedit acest lucru. Acest sindicat nu este reprezentativ, acolo ei se ceartă toată ziua cu conducerea, au 80 de membri, pe când sindicatul reprezentativ are 1.000 de membri. În aceste autobuze, un loc a fost ocupat, unul liber. A fost singura sesizare în această perioadă în ce privește pandemia.”, a spus Pavel Kașai, directorul ITM Timiș.

În cadrul Colegiului prefectural, subprefectul de Timiș a cerut explicații cu privire la controalele care au avut loc în vară, la terasele aglomerate din centrul istoric al Timișoarei.

„Am făcut și eu atâtea sesizări în comisia noastră de verificare a condițiilor impuse în pandemie, mai ales pe timpul nopții, în weekenduri, aveam acele aglomerații care erau sesizate și de managerii de spitale. Mai ales că ei presimțeau ce urmează să se întâmple. Acolo ce sancțiuni ați dat?”, l-a întrebat Ovidiu Drăgănescu pe Pavel Kașai.

„Controlăm, nu au fost probleme, lumea s-a cam aliniat, a respectat normele privind stoparea răspândirii acestui virus.”, i-a răspuns Pavel Kașai.

„Păi vedem în spitale cât de mult s-au conformat. Că și ei au contribuit, că erau om lângă om și poliția a sesizat că nu se respectau, dar sancțiunile erau la dumneavoastră.”, a continuat Drăgănescu.

Kașai a spus, în context, că 530 de angajatori au fost sancționați în acest an, însă majoritatea cu avertismente. Inspectorii de muncă au dat 10 amenzi în total.

„Știu că e o măsură ingrată, deși la cât de tare îi amendați pe disciplina în muncă, nu cred că vă tremură mâna să scrieți amenzi și pe Legea 55.”, a spus Drăgănescu.

„Da, numai că ei, în mare, sunt în regulă, iar pe COVID, pe Legea 55, aici sunt tot felul de scuze, știe și poliția. Noi discutăm cu angajatorii legat de firmă…”, i-a replicat Kașai.

„Asta că mai sunt scuze era astă vară, dar la incidențele astea nu mai e nicio scuză.”, a concluzionat Drăgănescu.

ITM Timiș a făcut peste 3.700 de controale de la începutul anului până la finalul lunii septembrie, în toate domeniile de activitate ale pieței muncii. Peste 2.500 au fost efectuate în baza Legii 55/2020. În total, inspectorii ITM au dat 2.500 de avertismente și au aplicat 405 amenzi în valoare de aproape 5,6 milioane de lei. 200 de persoane au fost descoperite fără forme legale de angajare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/