Inspectorii de muncă din Caraș-Severin, decizie „heirupistă” pentru „C.D. Loga”. Amenda de 200.000 de lei, anulată în instanță

Conducerea Colegiului Național „C.D. Loga” poate răsufla ușurată după ce amenda de 200.000 de lei aplicată de ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) a fost anulată în instanță. Meritul aparține avocatului Dan Stan, care spune că este cea mai „dulce” victorie obținută în cariera sa.

Cazul a fost mediatizat în toamna trecută, conducând chiar la acuzații grave între reprezentanții ITM și cei ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Instituției Prefectului. Este pentru prima dată când o școală este amendată cu o asemenea sumă și amenda este anulată în instanță. Proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, prin care Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș a fost amendat cu suma de 200.000 lei de către inspectorii de la ITM, a fost emis anul trecut.

De ce s-a ajuns la o asemenea amendă aberantă, de 2 miliarde de lei vechi? Răspunde avocatul Dan Stan. „Simplu: din cauza excesului de zel al unor funcționari dintr-o instituție, care uită că principala lor atribuție trebuie să fie cea de prevenire, nu cea de sancționare. Liceul a fost amendat pentru că, în ultimii 25-30 de ani, 50 de cadre didactice nu aveau contracte individuale de muncă, angajarea făcându-se pe baza unei decizii de numire pe post emisă de către Inspectoratul Școlar Caraș-Severin”, a menționat avocatul Dan Stan.

Acesta a mai spus că inspectorii ITM nu au acceptat asimilarea deciziilor ISJ cu contractele individuale de muncă, deși Codul Muncii o permite, astfel încât au apreciat că 50 de cadre didactice nu au avut niciodată încheiate astfel de contracte. „Cei de la ITM nu au luat în considerare faptul că pun în discuție vechimea în muncă a atâtor cadre didactice, unele în pragul pensionării, deoarece fără respectivele decizii începea o sarabandă de procese pentru recunoașterea vechimii în muncă. Sper ca un asemenea proces să le dea de gândit și să-i tempereze de la acțiuni heirupiste și pe alți funcționari din instituțiile centrale sau locale cu atribuții de control și sancționare”, a mai spus avocatul Dan Stan.

„Noi considerăm că s-a făcut o dreptate în sfârșit, pentru că acele contracte de muncă ce lipsesc trebuia să le întocmească cei de la Inspectoratul Școlar, nu noi, înainte de 2011. În sistemul Revisal este toată lumea introdusă, conform acelei decizii ISJ, pentru că nu a venit nimeni de capul lui în această școală. Noi nu putem să ne permitem să pierdem niște ani de muncă, noi existăm în Revisal, suntem la zi cu toate plățile”, ne-a declarat directorul Colegiului Național „C.D. Loga”, Gabriela Pfeifer.

Inspectorii ITM au vizitat instituția în control în luna mai a anului trecut, iar sancțiunea a venit în prima zi a anului școlar, ca o surpriză neplăcută, spune managerul școlii: „În 12 septembrie, când am început școala, am primit procesul verbal al contravenției, ne-au specificat că avem o amendă de 2 miliarde vechi. În procesul verbal este consemnat – lipsă persoană de la unitate, însă noi am fost aici toată vara și nu ne-a anunțat nimeni. Avem contracte făcute, avem decizii de la ISJ, nu ne-au cerut nimic”, ne-a mai specificat Gabriela Pfeifer.

Directorul „C.D. Loga” a mai specificat că avocatul Dan Stan a făcut toată munca, lucru pentru care îi mulțumește: „L-am întrebat cât trebuie să-i plătim pentru munca prestată și ne-a răspuns 10 lei! Vă dați seama?! Și mi-a spus că dacă avem bani… să investim în educație. Toată stima noastră pentru faptul că a făcut o dreptate!”.