Primarul Timișoarei apreciază că ar fi fost oportună amânarea începerii noului an școlar. Afirmația a fost făcută după ce aleșii locali au atras atenția, în plen, că directorii unităților de învățământ sunt îngrijorați vizavi de modul efectiv în care vor demara cursurile. În context, consilierii au decis cumpărarea a peste 700 de laptopuri și 1.400 de camere video pentru școlile din Timișoara.
2, 5 milioane de lei alocă primăria, prin votul aleșilor locali, pentru achiziția a 738 de laptopuri și 1.394 de echipamente de transmisie audio-video. Echipamentele le vor fi utile elevilor care nu pot fi prezenți fizic la ore și care, astfel, vor putea participa virtual la lecții. Suma se adaugă celor 1,4 milioane de lei alocați achiziției de materiale de curățenie și dezinfectanți. ”Toate școlile au sumele alocate pentru stocuri de dezinfectanți și produse de curățenie. Ceea ce am aprobat acum ține de eventualul sistem hibrid în care am putea să începem acest an școlar”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Directorii de școli, îngrijorați cu privire la modul în care debutează anul școlar: ”Vor să pună paravane, nu știu cum e cu măștile…”
Consilierul Adrian Orza declară că dascălii și părinții sunt îngrijorați de răspunderea pe care o vor avea odată cu deschiderea școlilor. ”Unii (n.r, directori de școli) vor să pună paravane din alea de plexi, părinții sunt toți speriați și ei sau îngrijorați. E o problemă foarte serioasă de sănătate. Întâmplător sunt și părinte și sunt interesat și stresat și din punctul ăsta de vedere. Nu știu cum să facă cu măștile, o să le dea școala, o să le dea primăria, o să le dea guvernul, adică e un haos din care foarte puțină lume mai înțelege ce e. Și cred că primăria ar trebui să vină cu un plan asumat măcar minimal pe ceea ce înseamnă siguranță în zona școlilor și să existe o idee comună care să se aplice la toate școlile”, a spus Adrian Orza.
Primarul Timișoarei spune că de îndată ce noile reguli vor fi bătute în cuie la nivel național, acestea urmează să fie detaliate la nivel local. ”Înclin să cred că ar fi fost mai bine dacă s-ar mai fi amânat un pic începerea anului școlar. Nu mult, că trebuie la un moment dat să începem”, a spus Nicolae Robu.
”Un lucru știm sigur. Răspund profesorii, părinții și primăriile. E pasare de responsabilități. Mai avem două săptămâni. Mai durează o săptămână până dau niște reguli, într-o săptămână trebuie să faci nu știu ce achiziții, să pui nu știu ce acolo, păi când mai ai timp?”, a întrebat Orza.
”Este firească îngrijorarea părinților. Deocamdată mai sunt lucruri în discuție. Depinde și de situația sanitară foarte mult. Deocamdată nu putem să ne angajăm în fața părinților prin niciun document generat oficial”, a concluzionat primarul.
În Timiș, aproximativ 69.000 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Cel mai probabil, școala va începe într-un sistem hibrid.