Infuzie de bani în infrastructura culturală a CJT, pentru anul titlului. Lucrările, pe repede înainte

bastion

Mai multe lucrări de reparații și investiții sunt programate de autoritățile județene în acest an la instituțiile din subordine care vor găzdui evenimente culturale în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. CJ Timiș mizează pe Bastionul Maria Theresia pentru atragerea turiștilor, dar și pe Muzeul de Artă sau cel al Satului. Nici Castelul Huniade, nici Conacul Mocioni nu vor fi gata pentru anul titlului. 

La Bastionul Maria Theresia din Timișoara vor avea loc, anul acesta, lucrări de reparații în curtea interioară, pentru care în bugetul CJ Timiș sunt prinși 3 milioane de lei. Printre altele, se va lucra la refacerea podelelor de lemn sau la iluminatul exterior. Tot la capitolul reparații, vor fi alocați 0,7 milioane de lei pentru refacerea curții interioare a Muzeului de Artă, iar la Muzeul Satului se va interveni pe casele muzeale și se vor face reparații la foișor.

„În ceea ce privește investițiile, 5,4 milioane de lei alocăm pentru lucrări de amenajare la Bastion. Sunt două spații foarte ofertante, mari, care vor presupune execuție și dotări. La fel, sediul central din Piața Libertății al Bibliotecii Județene va intra pe ordonanța 42 în execuție anul acesta și am prins un 2,9 milioane de lei. Există o mansardă la Centrul de Cultură și Artă în sediul lor, un sediu foarte central, care poate să fie valorificat și sperăm că vom primi autorizația de construire de la Primăria Timișoara în scurt timp, de aceea vom trece la partea de execuție cu 1,2 milioane de lei. Castelul Huniade primește deocamdată 1 milion de lei pe parte de finalizare lucrări donjon si restaurare integrală, dar vorbim aici doar de partea de proiectare, și restaurarea bisericii din Topla. Sunt doar principalele obiective de investiții.”, a explicat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș.

muzeul banatului

La Castelul Huniade nici acum nu a fost rezolvată problema documentației pentru începerea lucrărilor. Actele se află la INP, iar de îndată ce vor fi date CJT, se trece la proiectul tehnic și execuție. Cert este că într-un an nu vor fi gata lucrările ample de reabilitare.

CITEȘTE ȘI: Curtea interioară a Castelului Huniade va fi acoperită, insistă Nica: „Unii sunt încremeniți în trecut”

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Vom vedea și ce se mai poate face la Palatul Baroc, la clădirea respectivă, noi dorim să nu depindem de INP și de aceea alocăm bani pentru curtea respectivă și pentru a face ca și celelalte spații de acolo să le putem folosi în 2023,  când vom organiza la Muzeul de Artă două expoziții unice la nivel național și european: expoziția Brâncuși și Victor Brauner.”, a spus și Alin Nica, președintele CJT.

Astfel, în ceea ce privește reabilitarea imobilului din Piața Libertății nr. 3 care găzduiește sediul central al Bibliotecii Județene, în martie ar trebui să fie gata proiectul tehnic, urmând ca execuția lucrărilor să dureze 24 de luni, de la demararea lor. Pentru finalizarea proiectării sunt alocați 270.000 lei, iar pentru demararea execuției – 2,6 milioane de lei.

biblioteca timis

Pentru revitalizarea Muzeului Satului Bănățean, autoritățile au în vedere: restaurarea bisericii din Topla, Casa de la Dragșina (transport, restaurare, reconstrucție) și amenajări privind ridicarea standardelor de calitate ale infrastructurii existente. Iar pentru valorificarea aerodromului Cioca, anul acesta demarează construcția heliportului și vor fi expertizate clădirile. Suma alocată: 2,5 milioane lei.

În proiectul de buget, CJT a dublat sumele alocate pentru cultură în județ, prin TimCultura. Pe lângă expozițiile Constantin Brâncuși și Victor Brauner, administrația județeană spune că va organiza și alte evenimente de anvergură, în 2023, dar și o secțiune a Festivalului „George Enescu”.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/