„Informare acasă! Siguranță în lume”. Peste 6.000 de timișeni părăsesc țara lunar!

Consiliul Județean Timiş a găzduit la Palatul Administrativ cea de-a doua ediție a Campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”, derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Reprezentații unor primării și instituții deconcentrate din Timiș au luat parte la o discuție cu privire la drepturile pe care potențialii migranți români le au în statele membre ale Uniunii Europene.  

De asemenea, s-au purtat discuții cu privire la informarea și pregătirea completă a lucrătorilor români care urmează să muncească peste hotare. S-a pus problema românilor care apelează la diverse firme private de plasare a locurilor de muncă în afara țării, fără a avea cunoștințe clare referitoare la siguranța lor și la formele legale de angajare. Cazuri concrete au existat și la nivelul județului Timiș, conform inspectorului-șef al ITM Timiș.

„Nu contactați persoane fizice necunoscute și nu luați anunțuri din site-uri, ziare pentru că de multe ori sunt sortite eșecului. În acest moment nu se mai dau bani pentru mediere. Reprezentanții ITM au abilitat 123 de firme care plasau forță de muncă în străinătate. De când legea s-a schimbat, doar 11 sunt pe piața muncii din Timiș. Aceste firme chemau persoane din toată țară, veniți repede la Timișoara că e făcut lotul de plecare în Germania. Ei plăteau această mediere și după ce plăteau, autocarul nu mai pleca.”, a spus Pavel Kasai, inspector-șef ITM Timiș.

Odată cu migrarea românilor în afara țării, la nivelul județului Timiș se resimte lipsa forței de muncă. Dintr-un total de aproximativ 6.000 de oameni care părăsesc țara sau nu mai lucrează, în jur de 60 de persoane se reîntorc pe piața muncii din Timiș.

„Ne confruntăm cu o lipsă acută a forțe de muncă și aducem mii de oameni din alte țări și în mod deosebit din Asia. În primele 7 luni ale anului 2019, au fost aduse 862 de persoane din țări non-europene. Din UE au fost detașați un număr de 407 oameni. Lunar ies din sistemul informatic 13.000 de lucrători. Am constat că 700-800 ies la pensie, 5.000-6.000 trec de la o firmă la alta, dar 6.000 pleacă în străinătate sau nu mai lucrează în fiecare lună.”, a transmis Pavel Kasai.

În acest context, o astfel de campanie este de bun augur la nivelul județului.

 „Derularea acestei campanii este o acțiune binevenită, deoarece cei care doresc să plece în străinătate la muncă pot afla informații clare privind drepturile pe care le au. În egală măsură, consider că este foarte important ca și românii din diaspora să fie informați privind oportunitățile de locuri de muncă de la nivel local și național. Știm cu toții că în județul Timiș rata șomajului este foarte scăzută, ceea ce înseamnă că actualii investitori întâmpină dificultăți în dezvoltarea afacerii. Trebuie să găsim variante de a susține atât actualii și potențialii investitori, cât și românii plecați în străinătate și care au dorința de a se întoarce acasă.”, a transmis Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Aproape 10 milioane de români locuiesc sau muncesc în afara țării. Odată întorși în România, mulți dintre aceștia își pun problema nivelului de trai, a sistemului de educație, nu doar a salarizării.

„Cifra de 9,7 milioane de români plecați din țară se împarte în două. Vorbim de aproximativ 5 milioane de români în vechile comunități istorice și diaspora economică (cei care au plecat după 1990) de aproximativ 4,7 milioane. În decizia românilor de a se întoarce în țară, pe primul loc este salariul, pe lângă acesta foarte mulți români ne ridică problema referitoare la ce se întâmplă cu școlile, spitalele, dacă s-au modernizat. Dacă vorbim de mediul rural, dacă s-au mai asfaltat drumuri, dacă există medic în localitate.”, a declarat Victor Ionescu, subsecretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Lipsa de informare a românilor din diaspora cu privire la oportunitățile de locuri de muncă de la nivel local și național este unul dintre motivele pentru care aceștia nu se mai întorc. O soluție ar fi înființarea la nivel teritorial a unor birouri pentru diaspora. Un astfel de birou nu există la nivelul Consiliului Județean Timiș.

„Ar trebui ca la nivelul fiecărui Consiliu Județean să existe un birou pentru diaspora, care i-ar putea informa pe români. Din păcate există o mare dezinformare. În momentul de față există județe care au înființat asemenea direcții, practic rămâne la latitudinea autorităților locale. Legea nu îți interzice să faci asta. Cei din administrațiile locale transmit că fie au foarte puțini angajați, nu au locuri sau ar trebui să-i pregătească. Pe viitor nu este inclus, cu amendamente în plus la Legea Administrației, să existe o prevedere prin care autoritățile locale să aibă un astfel de birou. Pe lângă ceea ce există la momentul de față ca și stimulente, din ce cunosc se lucrează și la un pachet de reîntoarcere și reinserție.”, a transmis subsecretarul de stat.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” are ca obiectiv creșterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României. Aceasta se derulează în toate cele 41 de județe ale țării și în municipiul București.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/